Направена е първата крачка към продажбата на Централен депозитар.

На заседание на Управителен съвет на Българската народна банка днес е гласувано за прехвърляне на притежаваните от нея 20% от акциите на депозитаря към Министерство на финансите, става ясно от съобщение до медиите. Така ведомството на Симеон Дянков, което вече е акционер в депозитаря, ще може да стартира процедура по търсене на стратегически инвеститор, в качеството на най-големият сред собствениците на депозитаря. Самата процедура бе одобрена през април и от Парламента.

БНБ прехвърля общо 2 хил. акции с номинал 100 лв. всяка, които Министерство на финансите ще придобие на номинална цена. Бъдещият им купувач обаче се предполага че ще плати по-висока от номиналната цена, а разликата между продажната и номиналната цена ще бъде върната обратно на Българската народна банка.

Капиталът на Централния депозитар е в размер на 1 млн. лв., като последната промяна бе извършена през 2009 година чрез увеличаване на номиналната стойност на акциите от 10 на 100 лв. По данни от последния публикуван отчет на ЦД на собствената му уебстраница става ясно, че делът на финансовото министерство е 21%, което с добавката на 20-те процента от БНБ прави окрупняване на дял от 41% . Българската фондова борса държи 3% от акциите на депозитаря.

Принципното становище на централната банка е, че привличането на стратегически инвеститор в Централен депозитар АД би оказало положително влияние върху развитието на българския капиталов пазар. Израз на това разбиране е било и решението на УС на БНБ от 2005 година да упълномощи Агенцията за приватизация да предприеме необходимите действия за продажба на акциите на БНБ в Централен депозитар АД съвместно с тези на Министерството на финансите. Изпълнението на този акт бе отложено до приемането на съответната концепция от Министерски съвет.

Централният депозитар осъществява сетълмента на сделките с ценни книжа, извършвани на територията на страната. Той е учреден през 1996 година, като дейността му се контролира от Комисията за финансов надзор.

Депозитарят поддържа най-важните регистри за безналичните ценни книжа, емитирани в България, за акционерите в публичните дружества, дневник за извършваните сделки. Има правомощия и за обездвижване на наличните ценни книжа, които са обект на търговия.

Членове на Централен депозитар са инвестиционни посредници (банки и небанкови дружества), Министерство на финансите, Българската фондова борса. По закон като такива могат да участват и  чужди депозитарни и клирингови институции.

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!