До 5 юли абонатите на Tоплофикация София трябва да получат изравнителните си сметки за отоплителния сезон, каза изпълнителният директор на държавното дружество Петко Милевски. Изравнителните сметки са задължение на фирмите за дялово разпределение, обясни той.

В момента те все още подготвят протоколите, които до 5 юли ще изпратят на упълномощените лица на сградите в столицата.
На някои места упълномощените лица са домоуправителите, на други не и са лица, които са обучени и имат отношение към инсталациите и сметките за парно, каза Милевски. Според него срокът за получаване на сметките не е удължен, защото през май и част от юни се правят замерванията на уредите, които трябва да бъдат вкарали в програма, с която да се извърши дяловото разпределение.

Предишни години се е случвало този процес да завършва чак август месец, а ние се опитваме да съкращаваме срока и миналата година към 10 юли предадохме изравнителните сметки. Тази година съкращаваме срока и се опитваме на 5 юли да ги дадем, каза той.

Петко Милевски съобщи, че в последните месеци събираемостта на задълженията към дружеството не е никак добра заради икономическата криза. Естествено, че икономическата криза се отразява, защото много хора са без работа, особено след като абонатите нямат императивна поставка на закона първо да си платят задълженията и данъците и след това да си оправят семейния бюджет. Това са недостатъци на законодателството, на които ще търсим решение, обясни той. Фокус