Само през изминалото денонощие нивото на река Дунав се е повишило с повече от 10 сантиметра. Данните оповестиха от пресцентъра на плевенската полиция, цифрите са подадени от “Гражданска защита”.

Измерване при Никопол е показало 692 см. равнище на водата. Залети са 10 хиляди декара земи на горския фонд към Държавното горско стопанство в Никополско, бреговата ивица и островите в река Дунав. В землищата на общините Гулянци и Белене са залети 50 хиляди декара крайбрежни земи, основно тополови насаждения покрай брега на реката.

В Белене до момента е подаден само един сигнал от земеделски стопанин, че в имота му се е появила подпочвена вода, няма залети територии, каза пресаташето на община Белене Маргарита Перникова за Дарик. Нивото на Дунав при Белене не е повишено, то се следи непрекъснато и няма място за много сериозни притеснения.

От своя страна, кметът на Никопол д-р Валерий Желязков информира, че нивото на подпочвените води в града също е повишено, водният стълб е на критичната си точка, но няма избила вода в приземни помещения и мази в частни сгради в града. Той уточни, че това евентуално може да стане при повишение на нивото на реката с още около 10 см. Подпочвени води има покрай дигите на Дунав и около река Осъм.