Държавата е загубила над 6 милиарда лева от замени на земи и гори, каза Христо Николов от Зелени Балкани. По думите му общо 390 хил. дка държавни земи са били разменени. Той обясни, че има придобити земи по Черноморието за 13 ст./кв. м и препродадени за 200 евро/кв. м. Група от неправителствени и синдикални организации е създала кампания „Обща кауза” по повод предупредителното писмо, с което ЕК поиска от България доказателства, че направените замени не са държавна помощ.

ЕС ще ни санкционира, ако не възстановим пазарните цени, каза Александър Каракачанов от Зелена партия. Той представи законопроект, чрез който направените замени да бъдат обявени за нищожни или хората, които са ги закупили на символични цени, да заплатят остатъка до пазарната стойност на земите. Ето какво още каза Каракачанов:

Ние предлагаме с този законопроект да се върнат в патремониума на държавата придобитите чрез заменка земи на тези господа. Втората част от законопроекта е това, че ние допускаме с този закон възможността на гражданските организации да бъдат страна по дела, когато се касае за държавна и общинска собственост. Предложихме на господин Бойко Борисов да внесе този законопроект в Народното събрание, за да няма необходимост ние да събираме 500000 подписа, които ще съберем, за да се направи референдум. И тогава между другото вече няма да има никаква опасност от страна на ЕС да ни наложи санкции. Ако няма такъв отговор, започваме организация за събиране на подписка и подготвяне на референдум.