Европейската комисия е решила да изпрати 35 отделни молби до 20 държави членки на Европейския съюз с искане да приложат в пълна степен различни аспекти на общностното законодателство за създаване на единен пазар на газ и електричество, съобщи европейският енергиен портал energy.eu.

Законодателството в тази област е насочено към увеличаване на капацитета и прозрачността на пазарите на газ и електричество. Ефективен и напълно функциониращ единен европейски пазар на енергия ще даде на потребителите възможност за избор между различни компании за доставка на газ и електричество и ще даде достъп на всички доставчици, особено по-малките и тези, които инвестират във възобновяеми източници. Той също ще помогне на ЕС да се възстанови от икономическата криза.

Страните, до които ЕК е решила да изпрати молби, са Австрия, Белгия, България, Чехия, Германия, Испания, Франция, Гърция, Унгария, Ирландия, Италия, Люксембург, Холандия, Полша, Португалия, Румъния, Словения, Словакия, Швеция и Великобритания. Държавите имат два месеца за отговор. БТА