Италианската енергийна компания Енел (Enel) и френската Е Де Еф (EDF) подписаха днес споразумение за партньорство за изграждането на "най-малко" четири реактора от трето поколение ЕПР (европейски реактор с вода под налягане  - EPR) в Италия.

Това ще стане след приключването на съответния законодателен и технически процес за възобновяване на ядрената енергетика в Италия, се казва в съобщението. Целта е първият блок да бъде оперативен най-късно през 2020 година.

Споразумението между Енел и Е Де Еф е част от споразумението за сътрудничество между Франция и Италия в ядрената област, подписано днес в Рим от френския президент Никола Саркози и италианския премиер Силвио Берлускони.

Енел и Е Де Еф ще създадат дружество с равно дялово участие, което ще проучи възможността за осъществяване на проекта. Енел обаче ще има мажоритарен дял в структурите, които ще притежават и ще управляват централите, като капиталът на тези структури ще бъде отворен за други участници.

Споразумението е със срок от пет години и може да бъде продължавано. През май Рим обяви желанието си да се върне към ядрената енергетика, 21 години след като се отказа от нея на референдум. Страната иска да намали зависимостта си от природния газ и петрола, като започне да произвежда 25 процента от електроенергията си в ядрени електроцентрали.

Освен това, по силата на споразумението, подписано в Ница през ноември 2007 година, Енел, която разполага с дял от 12.5 на сто в изгражданата в момента във Франция атомна електроцентрала ЕПР, ще получи същия дял във втората френска централа ЕПР, е посочено в комюникето на италианската компания.

Източник: БТА