Протоколите от срещата през миналия месец на комисията към Федералния резерв, която определя монетарната политика, показа появата на разногласие между нейните членове как да се помогне най-добре за въстановяването на растежа – пише The Telegraph.

След срещата на 20 – 21 септември, Фед стартира Operation Twist, подмяна на краткосрочните с дългосрочни ценни книжа в портфейла на централната банка с обхват от 400 млрд. долара. Тази идея беше посрещната хладно от инвеститорите; самите представители на Федералния резерв считат, че „туистът“ ще има ограничен ефект за намаляването на безработицата.

Протоколите показват, че трима от деветимата членове на Комисията по операциите на откритите пазари са срещу преструктурирането на портфейла, аргументирайки се, че монетарната политика вече не направила всичко, което е по силите й, за да помогне на икономиката.

В протоколите е записано, че „някои участници посочват покупката на активи в големи мащаби като по-силно оръжие, което трябва да остане като икономическа опция, в случай че се пристъпи към ново политическо действие в подкрепа на по-силния икономически растеж“.

Икономическите показатели в САЩ паднаха през юли и август, но показаха известно стабилизиране през септември. Но Фед остава нащрек в случай на бъдещ шок.