Министрите на финансите на Европейския съюз се събират в Словения на двудневни разговори, на които се очаква да обсъдят основните икономически проблеми на фона на рекордно високата инфлация, поскъпването на еврото и забавянето на икономическия растеж в САЩ, предаде Асошиейтед прес.

Финансовите министри и управителите на централните банки от 27-те страни членки на Европейския съюз ще се опитат да постигнат единна позиция по надвисналата заплаха над ускорилия се неотдавна растеж на европейските икономики.

Групата на финансовите министри от 15 страни, които са въвели единната валута, ще се срещнат отделно днес, за да обсъдят стабилността на своята валута, която остава близо до рекордно високите си стойности спрямо щатския долар и така застрашава европейския износ за САЩ като германски автомобили и френски луксозни стоки.

В края на миналата година френските политици приканиха настоятелно Европейска централна банка /ЕЦБ/, която отстоява решително независимостта си, да намали лихвените проценти, за да охлади поскъпването на еврото. Високите цени на петрола и храните тласнаха инфлацията към рекордни нива - приблизително 3,5 процента през март, което бе доста над 2 процентната граница на ЕЦБ, което ги накара да се отдръпнат.