Международната агенция Fitch понижи дългосрочния кредитен рейтинг в чужда и местна валута на "Българския Енергиен Холдинг" от "BB" на "BB-".

Оценката е поставена в негативна перспектива, но все пак се очаква след 2016 г. предприетите от правителството оздравителни мерки в енергетиката да дадат положителен ефект, съобщиха от компанията, съобщава Mediapool.

Понижаването на рейтинга идва в момент, в който БЕХ спешно търси заем от 650 млн. евро, за да изплати дълговете на дъщерната си "Национална електрическа компания" към американските централи "Ей И Ес Гълъбово" и "КонтурГлобал Марица Изток 3". Ако парите не бъдат преведени, договореното с държавата намаление на цената но изкупувания от двете мощности ток няма да влезе в сила.

Така заемът се оказва ключов за намаляването на междуфирмената задлъжнялост в енергетиката, тъй като двете централи от своя страна дължат над 350 млн. лв. на държавните мини "Марица Изток".

Той обаче ще доближи задлъжнялостта на БЕХ до 2.3 млрд. лв. и именно затова рейтингът на холдинга е понижен, което ще се отрази зле върху условията на новия дълг.

Срокът за подаване на заявления от потенциалните кандидати да финансират БЕХ изтече в сряда вечерта. По неофициална информация на Mediapool 11 финансови институции са се интересували от процедурата, но всички те са питали дали ще има държавна гаранция по търсения заем. Такава обаче няма, което също се очаква да се отрази върху финансовите параметри на дълга.

Намаляването на оценката за платежоспособността на БЕХ отразява очакванията на рейтинговата агенция, че кредитните показатели на ходинга ще бъдат по-слаби през 2015- 2016 г., докато бъде постигнат пълният положителен ефект от извършените законодателни и регулаторни промени.

От
Fitch все пак очакват, че държавата ще подкрепи БЕХ в случай на потенциални ликвидни затруднения.

Според агенцията обаче, ако държавата предостави гаранции за новия дълг на БЕХ, това ще предотврати допълнително понижаване на рейтинга.