Американският министър на финансите Тимъти Гайтнър заяви, че засилването на икономиката означава, че правителството може да сложи край на част от извънредното подпомагане, въведено от него за пазарите и да се подготви за бавното им възстановяване.

В изказване пред надзорното тяло на Конгреса за $ 700-те млрд. от програмата за оздравяване на икономиката, Гайтнър посочи, че икономиката е в далеч по-добро състояние отколкото е била преди година, когато се е намирала на "ръба на колапса", макар че все още се сблъсква с проблеми.

С навлизането в тази нова фаза, трябва да започнем да оттегляме част от извънредната помощ, въведена за финансовата система, заяви Гейтнър. Вече сме в състояние да развием стратегията си по време на придвижването от отговор на кризата към възстановяване, допълни той.

Министърът се сблъска с печене на бавен огън от страна на членовете на надзорното тяло, които искаха да знаят защо осигуряваната за данъкоплатците помощ е била толкова достъпна за финансови компании, но не и за други бизнеси. В отговор Гейтнър изказа предположението, че решението за подпомагане на банките е доказало смисъла си.

Според Гейтнър банките, които са получили капиталови инжекции, са изплатили над $ 70 млрд. обратно, намалявайки правителствената инвестиция до $ 180 млрд., като се очаква още $ 50 млрд. да бъдат възвърнати през следващите 12 до 18 месеца. БГНЕС