Фотоволтаична централа със 60 соларни панела откри в София телекомуникационният оператор Globul. Слънчевите колектори са поставени върху покрива на сграда и върху специално разработени фотоволтаични дървета. Мощността на парка е 14.7 kWp, като за една година се очаква инсталациите да произведат минимум 7 300 kWh електроенергия.

Добитият чрез централата ток ще покрива нуждите за осветление на сградата. Изчислено е, че по този начин със зелен ток могат да бъдат захранени над 600 енергоспестяващи крушки с мощност 23W.

По план централата в софия ще бъде подсилена с още слънчеви панели, за да може годишното й производство да достигне до 15 000 kWh.

Това не е първият подобен проект на телекомуникационната компания. През миналата година GLOBUL инсталира фотоволтаични панели на близо 40% от базовите станции в отдалечени райони без достъп до електропреносна мрежа, така че да намали потреблението на дизелово гориво. Дружеството е удвоило и броя на своите базови станции с въведена система за свободно охлаждане, която намалява консумираната от тях енергия за климатизация с около 70%.