Образувано е досъдебно производство срещу малката дъщеря на бившия заместник-министър на земеделието Димитър Пейчев - Кристина Пейчева, това научи Дарик. Голямата дъщеря на Пейчев - Галина, нашумя с разкритието, че е получила европейска субсидия в размер на над 1.5 млн. лева, докато баща й беше заместник-министър в земеделското ведомство с ресор европейски програми. Досъдебното производство срещу малката дъщеря е за представяне на неверни данни или премълчаване на сведения, с цел да получи средства от фондове на Европейския съюз.

И малката дъщеря на Димитър Пейчев - Кристина, е поискала средства от еврофондовете за земеделие, но проектите й са отхвърлени. За разлика от сестра й - Галина, която с взетите близо 700 хиляди евро, се оказа сред най-сериозните получатели на европари като физическо лице през 2009 година.

Още в началото на юли миналата година стана ясно, че Софийска градска прокуратура проверява заместник-министъра на земеделието Димитър Пейчев по сигнал, че е използвал служебното си положение за извличане на лични облаги. Срещу него течеше и разследване за конфликт на интереси от Главния инспекторат в Министерски съвет.

По влезлия в сила от началото на миналата година Закон за предотвратяване и разкриване на конфликта на интереси обаче, на Пейчев не може да му бъде търсена наказателна отговорност, а само административна санкция за нарушение и то докато е бил на поста си. Извършената проверка на ДАНС е установила неверните сведения, които малката му дъщеря е представила в опит да получи и тя пари от еврофондовете за земеделски проекти. Разследването е в начален етап и засега досъдебното производство е само срещу малката дъщеря на Пейчев - Кристина. Ако се съберат доказателства за някакво престъпление в хода на разследването срещу Галина Пейчева или баща им, обвинения може да има и срещу тях. Това коментира за Дарик говорителят на Софийска градска прокуратура Маргарита Немска:

Ако се съберат доказателства и за другата дъщеря - Галина Пейчева, както и за бащата Пейчев, ще се предприемат действия по повдигане на обвинения, но тъй като наказателното производство още е в твърде начален етап, това не би могло да се каже с категоричност.

След поредното разгласяване на информацията за получените пари от фирмата на Галина Пейчев, от Еврокомисията коментираха, цитирани от Euоbsrever, че случаят с дъщерята на Пейчев трябва да се разгледа от българските власти или ОЛАФ. Макар и оттам да допълниха, че по-скоро става въпрос за конфликт на интереси, ако фирмата на Галина Пейчева има много земя. Миналата седмица пред Дарик Димитър Пейчев коментира, че ако някой има данни за извършени от него или семейството му нарушения, може да ги предаде на компетентните органи. „Да ги предостави на компетентните органи, но не да разпространява слухове, защото ще го съдя за това", допълни тогава той.

Миналата година самият Димитър Пейчев призна, че друга семейна фирма, ръководената от съпругата му - Халина Малецка-Пейчева, е участвала като подизпълнител на проекти по САПАРД. Фирмата е получила над 1.6 млн. лева от Европейския съюз.