Вестник Дневник

"Комерсант: Русия може да получи пълен контрол в АЕЦ "Белене"

Русия може да получи до 80% от акциите на АЕЦ "Белене" срещу отпускането на кредит от 1.9 млрд. евро на България за строителството й. Има опция българската страна да изкупи този дял, но ако София не се възползва от нея, Москва ще дострои централата и ще запази собствеността в нея, съобщи руският вестник "Комерсант". Инвестицията може да се откупи, ако "Белене" продава енергията си на свободния пазар.

Във вторник министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков обяви, че държавата ще запази 50% дял в централата, ако не бъде намерен стратегически инвеститор в нея. Той описа вариант, при който Русия може да има максимум 15-20%, а останалото да се плаща с електроенергия.

"Петър Терзиев: Към Ален мак има инвеститорски интерес, но ситуацията остава сложна"

За състоянието на дружеството в интервю разказва председателя на дружеството. Най-старото козметично предприятие в България - "Ален мак", е изправено пред фалит заради невъзможността да покрива задълженията по облигациите си. В съда има подаден иск за несъстоятелност с кредиторите, след като възможностите за диалог се изчерпаха.

"Ален мак" обаче може да се похвали със значително и дори завидно търсене на своите продукти, предимно за износ. Дори и в момента на криза отбелязахме ръст в продажбите ни на вътрешния пазар. За съжаление обаче "Ален мак" е на път да увехне, задушено от дълга си. За да го обслужим, трябва да продадем активи, а пазарът на активи в момента не работи. Така се формира порочен кръг, който изпива жизнените ни сили с всеки изминал ден. Оборотните ни средства се топят, отказваме поръчки... Всички ние безкрайно желаем да върнем парите, които дължим, отчитаме грешки, които сме допуснали, и не се притесняваме или страхуваме да го кажем.

"Министерството на финансите ще организира нов аукцион за ДЦК в петък"

Министерството на финансите (МФ) ще организира нов аукцион за държавни ценни книжа (ДЦК) в петък, съобщиха от ведомството на Симеон Дянков. Емисията е с номинална стойност 30 млн. лв. и срочност от 10 години и 6 месеца. Датата на плащане все още не е известна, но най-вероятно ще е на 2 март 2010 г. Поръчки ще се приемате до 9.00 ч. сутринта в петък.

Посочената от МФ причина за аукциона е големият интерес към същите ДЦК на проведения в понеделник - 22 февруари, аукцион. Достигната тогава среднопретеглена доходност по предложените ДЦК беше 5.82%. Най-ниска и най-висока доходност съответно са 5.70% и 5.86%. Надбавката на спреда над същия матуритет книжа на Германия, които се считат за безрискови, е около 250 базисни пункта, което според участници на пазара е много добра премия.

Вестник Пари

"Бизнесът се готви за тежка година"

Строителството страда от прекалено раздуване, в туризма са спокойни. Бизнесът очаква подобрение във втората половина на годината, показва допитването на вестника. Въпреки, че правителството подобри прогнозата си за 2010 година и очаква слаб положителен растеж, настроението сред фирмите е умерен песимизъм.

Вестник Сега

"Южната дъга на София бие по скъпотия магистрала "Тракия"

Южната дъга на софийското околовръстно шосе е на път да се превърне в златна. Пътната агенция е определила до 30 млн. лева без ДДС за 3-километровата отсечка между кварталите "Симеоново" и "Младост", става ясно от предварителното обявление за обществената поръчка. Така километър от новия участък може да струва 10 млн. лв. За сравнение цената, с която обединението Магистрала Трейс е на път да спечели строителството на новата отсечка от "Тракия" от Стара до Нова Загора, е над 2 пъти по-ниска - 2.2 млн. евро за 1 км. Вече готовото трасе от южната дъга пък достигна рекордните 16 млн. лв. на километър и се превърна в най-скъпата магистрала у нас.

Вестник 24 часа

"Вдигат резерви за застраховки"

Минималните размери на гаранционните капитали на застрахователите и презастрахователите да бъдат увеличени. Това предвиждат промени в кодекса за застраховането, които правителството одобри вчера.

7 млн. лв. вместо сегашните 6.4 млн. ще е минималното ниво на резерви за компаниите, които предлагат застраховки "Живот", "Гражданска отговорност" и финансов риск, както и за презастрахователните дружества.

От 4.4 на 4.6 млн. лв. пък се увеличава минималният гаранционен капитал за компаниите, които предлагат общо застраховане.

Вестник Труд

"Оборудваха лаборатория за ГМО анализ"

Специализирана лаборатория за анализ на генетично модифицирани организми ще функционира като инструмент за контрол на ГМО в околната среда. Тя е към Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) и е първата в България, която ще изследва проби от отвън.

Оборудвана е с автоматизирани системи за пробоподготовка, апарат за класически и реален PCR анализ (PCR означава полимеразна верижна реакция, това е метод за откриване и намножаване на ДНК последователност до количества, необходими за анализ) и система за генетичен анализ.