Вестник 24 часа

Недостатъчно бе времето, което отделихме за обучение на публиката, занимаваща се с финансови дейности, казва пред 24 часа Апостол Апостолов, председател на Комисията за финансов надзор. Заедно с браншовите организации и вузове от надзора планират да създадат единна постоянно действаща система за обучение. Относно създалата се през последните месеци ситуация Апостолв смята, че тя трябва да се разглежда като взаимно обучение и трупане на опит. Всеки сам да си направи изводите, допълва той. За Комисията за финансов надзор изводът е, че трябва да са много настойчиви в инициативата си за повишаване на финансовата култура на населението. Не смятам, че в момента на българския капиталов пазар се случва нещо драматично. Това е само един етап от развитието и все още ни предстои да извървим дълъг път, допълва Апостол Апостолов.

Вестник Дневник

Никой няма интерес от презастрояване и това се осъзнава, казва пред в. Дневник Маню Моравенов, изпълнителен директор на "Феърплей пропъртис" АДСИЦ. Никой инвеститор няма интерес да влага парите си там, където може да се стигне до отлив на интерес от страна на клиентите. Положението в някои от големите ни курорти вече служи за урок, смята Моравенов. Целта на "Феърплей пропъртис" АДСИЦ е да инвестира в такъв тип имоти, да изграждаме селища, около които не може да се очаква преастрояване. Очакванията му са това да стане тенденция и чистият инвеститорски бум да се измести от проекти, които дългосрочно ще носят доходи, проекти, които ще се харесват и ще станат част от добрите туристически дестинации. „Такъв тип селища търсим ние”, допълва Маню Моравенов.

Корабите, които Параходство "Българско речно плаване" (БРП) ще купува със средствата от увеличението на капитала си, ще се доставят от "Корабно машиностроене", съобщава изданието. Сделката е за общо 30 съда и ще бъде изпълнявана в рамките на 5 години. Това е съобщил техническият директор на БРП Георги Ганчев. Цената на всеки от речните шлепове е около 1 млн. евро. Целта на инвестицията е обновяване на корабния парк на речното параходство. В момента той разполага със 120 речни шлепа и други 40 самоходни кораба. Средната им възраст е около 25 години.

Вестник Стандарт

Акциите и дяловете на повечето взаимни фондове се стопиха в рамките от 2 до 7 на сто за месец и половина, пише Стандарт. От началото на ноември досега по-голяма част от взаимните фондове регистрират загуби. Причина за това е продължаващият спад на акциите на фондовата борда. От началото на ноември до средата на декември индексът SOFIX падна с 11.28%, а BG-40 намали стойността си с 16.82%. Само през последната седмица, от 7 до 14 декември, от общо 49 взаимни фонда 15отчитат положителна доходност в рамките на 1%. Останалите фондове регистрират загуби, които стигат до 1.74%. Това доведе до загуби и на доброволните пенсионни фондове средно от 0.53 на сто за последната седмица.

Част от приходите от корпоративния данък ще влизат в общините, в които фирмите реализират печалбата си, съобщава вестникът. Това е най-вероятният начин да се стимулира икономическата активност на общините, който ще влезе в сила от 2009 г. Фирмите имат седалища в големите градове и то предимно в София. Но осъществяват дейността си в различни населени места. Затова ще се търси възможност за стимулиране на общините, където фирмите работят, за да създават благоприятни условия за бизнес.

Вестник Класа

Сделката за БМФ отива към провал, съобщава в. Класа. В очакване на такава развръзка, в компанията вече е започнала подготовка за сериозна инвестиционна програма, която би била невъзможна, ако дружеството е в процедура за приватизация.

За първи път на българския пазар пускат финансов продукт, защитен при падане на фиксирания курс лев-евро, съобщава изданието. Корпоративна търговска банка /КТБ/ пуска на пазара нов безсрочен левов депозит “Евролев”, който е със защитна клауза по отношение на промяна на фиксинга на лева към еврото.

Вестник Пари

Загубата на Адванс Екуити Холдинг се увеличава с близо 80%, пише в. Пари. Така през тази година загубата възлиза на 350 хил. лв. при 196 хил. лв. през 2006 г. Когато набраните средства се инвестират, те не са точно разходи. Поради тази причина е нормално отначало да отчитаме загуба, коментира пред изданието Венцислав Петров, изпълнителен директор на Адванс Екуити Холдинг. Приходите от дейност на дяловия инвеститор бележат ръст от близо 1400%.