Дума

Водещата тема за "Дума" е съкращението на 1000 души от "Български пощи". Намаляването на персонала е съгласувано между ръководството на държавното дружество и синдикатите. Според председателя на Федерация "Съобщения" към "Подкрепа" Пламен Дончев, ще бъдат съкратени до 400 души. Но синдикалистът признава, че в подписаното споразумение няма фиксиран брой хора, които трябва да бъдат освободени, и смята, че най-потърпевши ще са от административния персонал. Според изявления на министъра на транспорта и съобщенията Ивайло Москвоски уволнените ще са между 800 и 1000 души. Икономиите от намалението на персонала ще са 1 млн. лв. през тази година след изплащането на обезщетенията. Но през следващата година дружеството ще спести 3.5 млн. лв., според Ивайло Московски.

Изданието обвързва темата за съкращенията с констатацията, че България е сред страните с най-голям дял младежи без перспектива спрямо тези от ЕС. 21.8% от всички на възраст 15-24 години у нас не учат, не работят и не се стремят да придобият квалификация, сочат данни на Евростат.

Класа

"Всяка трета обществена поръчка в общините е със злоупотреби", известява "Класа". Злоупотреби за 19 млн. лв. по изпълнение на процедурите по Закона за обществените поръчки (ЗОП) са открили инспекторите от Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ). Общините първенци с нарушения са Русе, Перник, Царево, Козлодуй, Тетевен, Никопол, Червен бряг, Павел баня, Поморие, Малко Търново, Грамада (Видинско), Ветово, Крушари, Исперих, Хаджидимово. Освен общините агенцията е проверила и държавни предприятия, дружества на БДЖ, ДФ "Земеделие", Министерство на регионалното развитие и благоустройство, общински сдружения, областни управи, социални домове и университети. Оказва се, че немалко злоупотреби са открити и в Центъра на промишлеността в Москва, където общата сума на начета е над 3,91 млн. лв. Това са неправомерно разходвани средства за периода от 2004 до 2009 г.

Новинар

"Нова газова криза грози България", обявява "Новинар". Страната ни може да изпадне в газова криза тази година и отново да станем заложник на преговорите между Украйна и Русия, подобно на 2009 г. Ексшефът на "Булгаргаз" Васил Филипов коментира, че предстои остра схватка между двете държави, което крие потенциална опасност от спирането на доставките за България. "Русия максимално ще се изпробва този коз да изнудва Украйна, за
да й вземе газопроводите, както стана преди месец и половина с Беларус." Според Филипов потенциална опасност за България има поне за период от 3 години. Спирането на доставките ще засегне страната ни, тъй като според него българското правителство не е взело мерки за диверсификация на доставките. "Българската енергетика е оставена в ръцете за изцяло работещи за руските интереси личности", убеден е той.

Сега

Според "Сега" България пробва да се измъкне от Евро плюс. Правителството предлага промени в бъдещия фискален пакт, за да поправи миналогодишната си грешка. Страната ни иска да отпадне цяла глава от бъдещия фискален пакт, преди да го подкрепи. В нея се споменава друг пакт - Евро плюс, в който се предвижда хармонизация на данъчните основи в ЕС и който бе подписан от премиера Бойко Борисов на 25 март м.г. Съображението на кабинета е, че държавата ни не иска да се обвързва с данъчна хармонизация в ЕС, защото се опасява, че ще изгуби конкурентното си предимство чрез ниския корпоративен данък.

Монитор

По темата "Монитор" цитира министър Младенов: "Ние се противопоставяме на въвеждането на единна основа в корпоративното облагане. Освен това страната ни има сериозни резерви и към въвеждането на данък върху банковите транзакции. България няма да поема финансови задължения, свързани със стабилизирането на еврото", напомни отново министър Младенов.

В тази връзка вестникът излага становището на министъра по управление на средствата от ЕС -Томислав Дончев. "Страната ни има за цел до края на 2012 г. да бъдат договорени 90% от средствата по европейските оперативни програми, а разплатените суми да достигнат 38-40 на сто от целия ресурс."

Стандарт

В интервю за "Стандарт" министър Томислав Дончев заявява: "Без еврофондовете щяхме да сме 10% по-бедни. Не гоним рекорди, но знаем, че инвестиция, която не е планирана добре, носи разходи, а не ползи. Пътят на парите трябва да е къс и лесен".

Капитал Daily

"Капитал Daily" отразява позицията на министър Трайчо Трайков: "Еднакви правила за всички търгове на ток". Правилата, по които държавните централи АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица-изток 2" организират търговете за продажба на електричество, ще бъдат унифицирани и ще се прилагат за всички търгове занапред.

Труд

Със снимка на сградата на ИПК "Родина" и заглавие: "Взривяват мавзолея на печата", "Труд" оформя първата си страница и "предсказва бъдещето" на терена и останките на 20-годишната, недовършена и до днес, конструкция. Търгът за сградата ще стартира от по-висока начална цена от очакваните 12-15 милиона лева, именно защото... постройката задължително ще трябва да бъде взривена! Бъдещият собственик на 15-те декара терен в близост до спортната гордост на премиера, зала "Армеец", ще разполага с тонове желязо за скрап!