Национализацията на професионалните пенсионни фондове е кражба, обявиха икономисти на дискусия, организирана от Института за икономически изследвания на БАН. Според експертите пенсионната система, която ще се разглежда в Народното събрание, е опит да се балансира бюджета за следващата година.

„До такава степен сме я докарали с тази система, че нашият законотворец предстои да национализира лични сметки. Национализира не е точната дума. Точната дума е кражба. Безспорно говорим за лични партиди, които са наследяеми, които не само ще бъдат преместени от едно място на друго, но ще станат солидарни. Тоест няма да са мои, а ще са в общия кюп” каза Петър Ганев от Института за пазарна икономика.

„Моят проблем не е, че иска да национализира, а че иска да ни убеди, че кражбата не е национализация или че национализацията не е кражба, тоест счита ни за глупаци. Кога ще се пенсионирам, дали ще се пенсионирам и дали е адекватна пенсията е моя лична грижа и отговорност. Не е работа на държавата да ми купува памперси”, обясни финансистът Любомир Христов.

Не трябва да се допуска правителството да национализира професионалните пенсионни фондове, защото ще профука парите и ще избяга, заяви икономистът от Институт „Отворено общество” Георги Ангелов. По думите му трябва да се създаде такъв пенсионен модел, при който намесата на държавата при определянето на пенсиите да бъде сведена до минимум. „Дайте да вземем професионалните фондове, те ще стигнат за три години, колкото е до края на мандата, да платим високите пенсии. След това свършват, но то има изчисления на НОИ, които това показват – три години и половина – четири плащаме пенсиите. И след това свършват парите, отварят се дефицит, но това не е в сегашния мандат, не ги интересува. И затова не трябва да се национализира, защото те ще профукат парите и ще избягат. По-добре да сменим модела. Въобще да се забрани политиците да имат каквото и да е влияние – да не определят нито възраст, нито ранно пенсиониране, нито нищо. Всеки сам да си определя. Отивам аз при моя пенсионен фонд, при актюера, казвам, че искам да се пенсионирам и той ми отговоря: ако искаш на 65 години, плащаш 10 процента вноска, ако искаш на 60 години плащаш 20 процента вноска. И аз си избирам”, даде пример икономистът Георги Ангелов.