Нещо, което всички знаем - Индия е пазар с потенциал за растеж, който изпреварва много от традиционните дестинации за инвестиране. Китай има основание да се бои, че много от производствата му в областта на леката промишленост могат бързо да бъдат преместени в Индия, където работната ръка е даже още по-евтина. Не знаехме обаче, че и Швейцария има основания да се страхува от потенциала на Индия, защото според информация на The Economic Times, законите там са още по-благодатни за собствениците на съмнителни пари.

Съществуващата нормативна уредба позволява на индийските граждани да внасят в страната си неограничено количество пари, което се предполага, че са спечелили от емиграцията си в чужбина. Легитимирането на подобни парични преводи се извършва чрез еднократно плащане на 15% такса върху размера на средствата, след което те могат напълно легално да се депозират в някоя банка.

Веднъж изпълнен, ангажиментът към данъчните власти освобождава собственика на парите от по-нататъшни разследвания и въпроси за произхода на парите. Проблемно е обаче директното прехвърляне на средства от секретна сметка, чийто титуляр не е известен на властите към официална банкова сметка в Индия.

Най-чистият начин за трансферирането на капитали от подобна сметка в швейцарска банка към индийска минава през посредничеството на офшорна зона. Дубай е добър избор, защото там регистрирането на фирма става бързо, евтино и без излишни въпроси.

Така от секретна банкова сметка парите се прехвърлят в Дубай и от там вече се трансферират към Индия, особено ако сметката в Индия е на фирма, която по някакъв начин е свързана с новоразкритата фирма в Дубай. Така винаги паричните трансфери могат да бъдат оправдани като изплащане на дивиденти.