През последната година не отчитаме значително изменение в нивата на заетост и тя остава около 2.9 млн. работни места. Бавното създаване на нови работни места се оформя като основен макроикономически проблем.

Според данните за БВП реалният растеж беше 0.6% за 12-те месеца до март, отразявайки мудното възстановяване на инвестициите в основен капитал, които се ускориха едва през последните 2 тримесечия, пише в последния макроикономически доклад на Индъстри Уоч, цитиран от БГНЕС.

В същото време през 2012 г. продължи постепенното свиване на бюджетните дефицити в ЕС, което обаче се случва заради увеличение на данъците и инфлация, а не заради ограничаването на държавните разходи, които нарастват със 165 млрд. евро. В почти всички страни икономическата динамика се влошава, а европейската икономика се свива с 0.7% през първото тримесечие на 2013 г.

Допусканията в базовия сценарий за България се основават на това, че индустриалното производство в ЕС ще е в стагнация. Растежът в Китай леко ще се забави. Вътре в страната търсенето ще остане ограничено в краткосрочен план, а лихвите ще продължат леко да спадат.

Според Индъстри Уоч строителство и недвижими имоти са в начален етап на възстановяване, ръст 3% при инфраструктурата, спад 3% при сградите, все още спад 6% на кредита за строителни фирми.

При добива и производството на суровини е налице 6% спад под влияние на рецесията в ЕС, 3% спад на износа, ръст при износа на неметали.

За бизнес услугите, технологиите и аутосорсинга се отчита 11% ръст на ИТ, силно глобално търсене, спад при телекомите, износ на услуги за 1.2 млрд. евро.

В промишлеността, движена от оншоринг на международни компании износът на части нараства с 20%, производството на ел. съоръжения със 17%, износът на лекарства и козметика със 17%, а износът на мебели с 14%

Земеделието и нецикличните сектори показват изпреварващ ръст на инвестициите и кредита, съчетан със скок на относителните цени на храните.