През 2007 г. чужденците са вложили в руската икономика в 1,5 пъти повече, отколкото през миналата година. Обемът на преките чуждестранни инвестиции в Русия ще достигне 45 милиарда долара, прогнозира вицепремиерът Александър Жуков, цитиран от БГНЕС.


От януари до юли в Русия са влезли 27,9 милиарда долара, а за трите тримесечия – 37,7 милиарда долара /миналата година – 25,8 милиарда долара/, по данни на Централната банка, пише „Ведомости“. Преките чуждестранни инвестиции включват придобиването от чуждестранни инвеститори на не по-малко от 10% от акциите на руски предприятия, влагането на капитали в основните фондове на дъщерните компании на територията на Русия.

Световната криза с ликвидността се е отразила слабо на притока на инвестиции, тъй като това са дългосрочни вложения, заяви икономистът от „Тръст“ Евгени Надоршин. Не са се променили приоритетите на инвеститорите: две трети от инвестициите се падат на енергетиката като цяло, заяви Антон Струченевски от „Тройка Диалог“. Нараснал е интересът към банковия сектор и енергетиката, добавя Надоршин. Резултатите от допитване на Консултативния съвет по чуждестранни инвестиции показват, че над 50% от потенциалните инвеститори оценяват положително руската политика в областта на привличане на инвестиции.

Министерството на икономическото развитие се надява, че към 2010 г. този дял ще нарасне до 70%. Оптимизмът на инвеститорите се потвърждава и от резултатите от допитване на представителите на германския бизнес в Русия, проведено от германската асоциация BDI. Оптимизмът на германските инвеститори по отношение на Русия нараства, констатира Иван Крилов от Съюза на германската икономика в Русия.

79% от запитаните германски инвеститори очакват подобряване на условията за дейността си в Русия през 2008 г. 64% смятат, че през 2007 г. ситуацията се е подобрила. Около 60% от анкетираните 128 големи германски компании планират през 2008 г. да увеличат инвестициите си в Русия, 85% - ще увеличат щата си.