В недалечното бъдеще Иран би могъл да бъде потенциален снабдител с енергия на България и ЕС. Това заяви пред Дарик зам.-министърът на външните работи Радион Попов. Той съобщи, че в момента в Техеран е делегация на българския енергиен холдинг и се водят конкретни разговори с иранската страна за евентуални доставки на газ. Резултатите от тези разговори ще са ясни в близките няколко дни.

Желанието на Иран да снабдява с газ България и ЕС не е от вчера, коментира Радион Попов. Според него България ще води координирана политика с ЕС по отношение на енергийното партньорство с Иран, защото тук става въпрос за стратегия, геополитика и национална сигурност. Зам.-министърът на външните работи изрази надежда, че разумът и прагматизмът в разговорите с Иран ще надделеят. Защото по-умните държави са направили така, че да зависят 40,50 или 60 процента от основния снабдител, а ние зависим 95 на сто, доколкото си спомням от статистиката. Иран би могъл да бъде един вероятен снабдител на енергия.

Според Радион Попов мюсюлманската държава не крие желанието си да присъства на енергийната среща на върха в Пловдив през пролетта на тази година. България все още търси формата на участие на Иран в тази конференция и е вероятно да има паралелен бизнес форум, на който да присъстват заинтересовани ирански компании, заяви зам.-министърът. Той съобщи още, че колегата му Мехди Сафари, който преди седмици отмени визитата си в София, все пак ще дойде на посещение у нас през април.