От началото на тази година, Бенямин Нетаняху, премиерът на Израел, не пропускаше възможност да намеква, че страната му може да атакува иранската ядрена програма във всеки един момент. 

В реч след реч, той многократно твърдеше, че ядрената програма на Иран е пресичане на прага - зоната на имунитета - когато създаването на атомна бомба става необратимо, пише FT. 

Той предупреждаваше, че нито една държава няма моралното право да спре Израел да предприеме военни действия. В продължение на месеци неговото правителство притискаше западните лидери и заплашваше в навечерието на президентските избори в САЩ през ноември, че може да удари Иран, без американска подкрепа. 

Тази седмица Нетаняху най-накрая сложи край на тази тактика. В реч пред Общото събрание на ООН, той представи нов график за евентуални военни действия. 

Според него Иран ще пресече линията през следващото лято и чак тогава ще има достатъчно обогатен уран, за да направи бомба. Едва в този момент атаката срещу ислямската република ще стане неизбежна. 

Опасения на Израел за Иран с ядрено оръжие са оправдани, но военен удар, без международно одобрение никога не е бил реален като възможност. Израел не може да атакува Техеран сам. 

Въпросът сега е дали администрацията на Обама трябва да се съгласи с тезата на Нетаняху за нова гранична линия във времето? А според FT, отговорът е “не”. Дори ако Иран произведе достатъчно обогатен уран, за да направи атомна бомба, ще бъдат необходими месеци докато самото оръжие стане реалност, а превръщането му в ракетна бойна глава е въпрос на далечното бъдеще. 

Едва тогава, САЩ ще трябва да поставят крайни срокове за военен удар срещу Иран. Но тогава ще има и неопровержими доказателства за необходимостта за извършване на такъв удар. Всяко определяне на крайни срокове преди това може само да навреди на шансовете за дипломатическо уреждане на проблема. 

Иран вече е притиснат от санкциите на Запада. Той няма друг избор освен да търси сделка и да спре обогатяването на уран. 

Израел има всички основания да се опасява от иранска ядрена бомба, но с тактиката си Нетаняху определено не направи услуга на своя народ.