Голямата динамика в цената на златото на световните борси от петък насам се отразява върху поведението на клиентите на местните търговци на злато. В Тавекс, които са едни от най-големите в покупко-продажбата на физическо злато на пазара у нас, докладват за интерес към покупки, тъй като ценовите равнища "са изключително добри за акумулиране на злато", по думите на Благовест Белев, управител на дружеството.

 

Той добавя, че има и такива, които са шокирани от резкия спад в цената, тъй като такива нива не са виждали от години и това е техният мотив да продават. Други клиенти се въздържат от действия засега, тъй като ако продадат в момента, ще са на голяма загуба. Те се надяват, че в близките дни или седмици ще има известно възстановяване на цената след което ще вземат решение дали да продължат да притежават злато или да се разделят с актива.

 

"Ако гледаме техническия анализ на цената на златото, то в момента е на последното дъно, което може да удари след дългата корекция, продължила през последните 19 - 20 месеца", казва Белев. Той припомня, че от 2011 година до сега се наблюдава период на продължителна и плавна корекция в цената от историческия връх при $ 1 920 за тройунция. "Много често такива продължителни корекции завършват с по-рязък спад на цената, като този, който се наблюдава в момента", казва още той.

 

Според експертът е нормално в следващите часове да станем свидетели на още малко пропадане, тъй като тепърва американските инвеститори реагират на шоковия спад в цената на златото. След това, според Белев, ще последва възстановяване, което ще се дължи на инвеститорите, които са в готовност да се възползват от ниските нива, за да купят злато на атрактивни цени.

 

Обяснението на Белев за това какво завихря спиралата на цената надолу е свързано със системата за инвестиране на маржин. При по-голям спад в цената на актива в рамките на 3%, например, от инвеститорите се изисква да довнесат пари по сметките си, за да остане актива в портфейлите им. Ако те не довнесат средства, брокерът или търговската платформа автоматично продава златото им.

 

"Хората, които са заложили, че златото ще се качва, го купуваха с много голям ливъридж. Така сега те трябва да вкарат нови суми или да продадат", обяснява Белев. Именно това може да създаде усещането за свободно падане на пазара през следващите часове, особено след като психологическото ниво от $ 1 400 на спот пазара бе преодоляно в ранния следобед, по данни на Ройтерс.

 

 

Благовест Белев не отхвърля възможността централните банки да имат пръст в случващото се на пазара на златото от петък насам. В инвеститорските среди се говори, че Федералният резерв на САЩ и Европейската централна банка имат интерес да работят в тази насока и дори се изтъква натиска, който Марио Драги, президентът на ЕЦБ, оказа върху Кипър с призив към острова да пристъпи към продажба на злато от резерва си, за да осигури нужните € 6 млрд. С тях Кипър трябва да покрие задълженията си към кредитори, след като Европа не отпусна на 100% от средствата, нужни на страната и така я задължи да е активна в спасяването си от банкрут.

 

Участието на централните банки в натиска върху цената на златото "може и да има връзка, тъй като като цяло висока цена на златото не е в интерес на централните банки, тъй като валутите им се обезценяват", коментира Белев. "ФЕД и ЕЦБ искат евтино злато. Не бих се усъмнил, ако опитват също да го натискат надолу", което може да става не само чрез разпродажби, но и чрез медийни спекулации.

 

Макар да не изключва допълнителни флуктуации на пазара на злато до края на годината, експертът очаква, че в скоро време може да последват нови рекорди. "До края на годината няма да се учудя, ако видим цени над $ 1 900, а може би дори и $ 2 хил. за тройунция", добавя Благовест Белев.

 

 

Междувременно отражението на цената на златото върху държавните финанси на България не е голямо, имайки предвид, че държавата поддържа златен резерв, чиято стойност се преизчислява регулярно по пазарни цени.

 

Към края на миналата седмица стойността на златите резерви на България е възлизала на 2 980 033 хил. лв. Те се държат от БНБ под формата на монетарно злато и финансови инструменти, обвързани с монетарно злато.

 

Сривът на цените на златото в последните две сесии на световните пазари може да е довел до на пръв поглед сериозни загуби от стойността на този резерв. В най-лошия случай българското злато е поевтиняло с над 300 млн. лв.

 

Но въпреки че тази сума изглежда голяма, на фона на размера на валутния резерв, от който е част и златото в активите на БНБ, тя е твърде малка. В края на миналата седмица стойността на валутния резерв, гарантиращ цената на лева спрямо еврото, е 27 948 507 хил. лв.

 

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!