„Най-вредни са идеите, в които има частица истина. В банковата система у нас има непрозрачност, различните банки по различен начин договарят лихвените проценти и в тази посока трябва да има прозрачност“.

Това заяви икономистът Владимир Каролев по повод новите законови промени, които управляващите подготвят за банките, в „Здравей България“ по Нова ТВ.

По думите му хората си мислят, че с въвеждане на референтен лихвен процент вноската ще падне. Според българският икономист обаче това няма да стане.

Той обясни, че за да се намали лихвата, трябва да се намали кредитният риск на държавата и кредитният риск на съответния получател.

Относно идеята да се забрани таксата за предсрочно погасяване, експертът каза, че това е абсолютно възможно, но ще доведе до оскъпяване на кредитите, защото банките много по-внимателно ще дават заеми.

Според Каролев третото нещо, вредно за кредитополучателите, е идеята при неизплащане на ипотечния кредит, жилището да се продаде на търг, а собственикът може да обжалва търга.

Икономистът смята, че това няма как да стане, като не собственикът не е плащал, тъй като това е пазарен процес.