Успешен туристически сезон отчитат в община Каварна. По данни на кмета Цонко Цонев към момента в общината са реализирани 238 хил. нощувки, колкото е броят на нощувките през цялата минала година. Очаква се до края на 2009-та реализираните нощувки да надхвърлят 250 хиляди.

Въпреки кризата тази година в Каварна очакват ръст на нощувките от 6 - 7% спрямо миналата.По думите на Цонев това се дължи най-вече на провелия се през юли Калиакра рок фест, на който са отчетени рекорден брой посещения, а голяма част от феновете са дошли по-рано или са останали след фестивала, съчетавайки концертите с лятната си почивка.

До края на годината туристите, посетили нос Калиакра, се очаква да надхвърлят 600 000 души, което е със 100 000 повече спрямо предходната. За първи път през 2009-та, се забелязва сериозен превес на неорганизираните посещения, сочи статистиката. Около 80% от всички посетители са разгледали обекта неорганизирано, а 20% от туристите са били в организирани групи.

Традиционно за предстоящите коледни и новогодишни празници Каварна очаква да привлече много гости, желаещи да посрещнат Нова година на площада в центъра на града.