Китайски инвестиционен дует "посади" фотоволтаичен парк край град Ихтиман и го нарече "Бетапарк". Паркът е присъединен към електропреносната мрежа на 19 октомври, разположен е на площ от 90 декара обработваема зема от осма категория и е струвала на инвеститорите € 5 млн.

Компаниите Photovoltaics и Wiscom Systems вложиха в инсталирането на електроцентрала с мощност 2 MWp и годишен производствен капацитет от 2 500 MWh. Строителните дейности са били възложени на българска компания, която е изградила парка за 7 месеца.

Доставчик на фотоволтаичните модули е единият от инвеститорите - Photovoltaics. България е първият пробив на компанията в страна от Европейския съюз. Вторият инвеститор е спомогнал със схемата по финансиране на начинанието.

"Бетапарк" е първият проект на китайските инвеститори у нас. В процес на разработване е и втори подобен в областта на производството на електроенергия от фотоволтаични централи. Тази край Ихтиман ще носи печалба за инвеститорите и от спестените емисии. Според разчетите тя ще спестява 1 700 тона парникови газове на година.