Кметът на Белене Петър Дулев изрази увереност, че ако има национален референдум за АЕЦ „Белене", то българите ще се произнесат положително за строителството на централата.

В интервю за Дарик Петър Дулев разказа, че след края на дейностите по почистването на първи реактор миналата година, безработицата в Белене се е удвоила, като оттогава не е имало и сериозна сделка с общински терени. „Изнасянето на бизнеса се отразява изключително негативно в Белене", каза Петър Дулев по повод последните сигнали, че проектът може да бъде спрян. Ето какво коментира още Дулев след обявеното в петък намерение на президента Георги Първанов да инициира национален референдум за това дали да се строи или да не се строи АЕЦ „Белене":

„Това е поредната стъпка, която президентът прави, в продължаване на строителството. В Белене нагласата е изключително позитивна и при един референдум, убеден съм, че над 90 процента от жителите на Белене, включително и на района ще гласуват „за".

Как мислите, че българите в страната биха се произнесли за бъдещето на АЕЦ „Белене"?

Убеден съм, че  вотът ще бъде положителен, защото в която и точка на страната да отида всеки, с когото разговарям, или ми задава въпроса „кога ще започваме „Белене", или дава позитивни свои мнения да се продължи строителството на централата.

Какво се случва в Белене - отдръпна ли се бизнесът, инвестициите?

Когато миналата година септември приключиха дейностите по почистването на Първи реактор, бизнесът все още беше в Белене. Оттогава досега сериозна сделка с продажба на общински терен или с отстъпено право на строеж нямаме. Оттам местните ни приходи по отношение опериране с общинско имущество са сведени до минимум. Изключително негативно се отразява в Белене изнасянето на бизнеса, този, който работеше, и съпътстващият на площадката. Сега безработицата е двойно по-голяма - около 10 процента, продължават да се съкращават и хора в предприятие АЕЦ „Белене". От месец се разбуниха духовете - 70 души се предвижда на първия етап да се съкращават, още 20 души в поделението на НЕК. Това създава голямо напрежение в Белене.