Населението в света е нараснало с почти 300% по време на XX век, през същия период от време, доходът на глава, претеглен през покупателната способност се е увеличил с около 400%, съобщава китайката агенция Caixin Online.

Тази тенденция на значителен прираст на броя на хората, придружен със сериозно увеличение на доходите трябва да продължи до края на този век.

Прогнозите за населението на света само за няколко години напред в бъдещето по принцип са доста точни, защото броят на ражданията и умиранията през следващите няколко години до голяма степен се определя от съществуващото разпределение на броя на хората на различна възраст.

В същото време прогнозите за броя на хората за 50 и повече години в бъдеще са изключително неточни поради трудности при предсказването на промените на раждаемостта, и в много по-малка степен на смъртността.

По-специално, не може да се вземе на сериозно средната прогноза на ООН за 10 милиарда души до края на века. За тази прогноза се предполага, че раждаемостта в страни с висок фертилитет няма да намалее през следващия половин век.

Тъй като е много вероятно, че доходите в тези страни ще се увеличат значително и образованието на жените ще се подобри, то раждаемостта вероятно ще спадне и то драстично. Ако е така, населението на света през 2100 ще бъде доста под 10 милиарда души.

Но дори тази нереалистична цифра да бъде достигната, това въобще няма да краят на света.

Ричард Познър посочва разнообразни ползи от много по-голямо население, като по-голямо потребителско търсене и неизбежната необходимост потреблението на ресурси да бъде ограничено с иновации, в същото време увеличението на броя на хората ще доведе и до по-голяма специализация на уменията.

Малко страни са имали устойчив спад на населението си от началото на XIX век. А големият ръст на доходите на хората през последните 150 години е свързан и с нарастващото население света. Всъщност намаляването на населението е бягство от икономическо благополучие.

Страни като Русия, Япония и Германия, с нисък или отрицателен прираст, са изправени пред едно непривлекателно икономическо бъдеще, освен ако не привлекат достатъчно имигранти, за да компенсират ниската раждаемост.

Като се има предвид рязкото покачване на цените на хранителните стоки през първото десетилетие на XIX век, би било трудно да се запази тенденцията все повече хора да е хранят все по-качествено.

И все пак, за разлика от минния добив, който е ограничен от наличните ресурси, естествените граници за ограничаване на производството на храни, въобще не са достигнати. Реално в момента се използва само 60% от обработваемата земя в света, и в много случаи тя се управлява по неефективни начини.

Хранителната продукция ще нарасне с увеличаване на количеството земя, предназначено за производството на храни, селско стопанство в момента, обхваща само малка част от обработваемата земя в света.

Все по-масово ще навлизат генетичните технологии, като ще нараства добивът от декар, трайността на храните и устойчивостта на земеделските култури на вредители.

Всъщност основният проблем ще е голямото търсене на чиста вода едновременно от растящата индустрия, земеделието и увеличаващия се брой домакинства.

С разумни цени, наличните количества трябва да са достатъчни, да задоволят основните нуждите от вода на много по-голяма част от световното население, отколкото в момента.

Увеличение на броя на хората до близо 10 милиарда ще доведе до значително по-висока гъстота на населението в много части на света, и по този начин ще увеличи възможността за тежки огнища на заразни заболявания.

Въпреки това, градове като Хонг Конг, показва, че е възможно дори и при сегашните познания разпространението на болестите в гъсто населени места да бъде ограничено.

По-голямото население в комбинация с нарастващата доходите на глава от населението ще увеличат темповете на глобалното затопляне и замърсяването на света. Така светът ще трябва да е готов за най-лошия екологичен сценарий, като решенията могат да дойдат единствено с нови технологии и най-вече с ограничаване на употребата на фосилни ресурси.

Така тенденцията на за нарастване на населението ще има по-скоро позитивен ефект върху света, поне през този век. Тя ще доведе до подобряване на образованието и на благосъстоянието на хората, до въвеждане на множество нови технологии и в крайна сметка до ограничаване на прираста.

В същото време увеличената гъстота ще промени начина на живот, като съчетана с по-добро образование ще създаде по-морални и хуманни общества, превръщайки XXI век във века на хората.