Днес Косово очаква положителен отговор от Международния валутен фонд /МВФ/ за членството си в организацията, съобщи директорът на Централната банка на Косово Хашим Реджепи.

Гласуването в МВФ трябва да приключи днес, а властите в Прищина не очакват проблеми за приема си в организацията, каза още Реджепи. Аз съм оптимист и очаквам това да се случи в 17.00 часа американско време, когато ще приключи гласуването. Аз съм убеден, че Косово ще бъде прието в МВФ и според информациите, с които разполагам, за това нещо е постигнат необходимият кворум за вземане на решението за членството ни, каза още Хашим Реджепи.

Министърът на финансите на Косово Ахмет Шала вече обяви, че ще даде официална пресконференция за членството на страната в МВФ. Според Реджепи процедурата за членството в Световната банка се очаква да приключи през месец юни. Той очаква през следващите месеци да се вземе решение и за членството в Европейската банка за възстановяване и развитие.

БГНЕС припомня, че Косово обяви независимост на 17 февруари миналата година. До момента 58 държави са признали независимостта на бившата сръбска провинция, включително и България. БГНЕС