Над 60% от работодателите не познават възможностите, които дава законодателството за прилагането на гъвкави форми на заетост, съобщи пред БНР Георги Прохаски от Центъра за икономическо развитие.

Модерните форми на заетост се обсъждат на конференция в София от представители на министерството на труда, синдикати и неправителствени организации.

Тенденциите през последните години са доста обезпокоителни, макар да очакваме да приключат в един момент. Една от основните модерни форми е работата от разстояние.

Създаването на временни форми на заетост на практика е преповтаряне и възобновяване на проблемите, смята експертът.

Законодателството и новите технологии дават възможности за ефективна работа от разстояние, добaви той.

Гъвкавите форми на заетост се използват където се обработва информация, каза Веселин Спиридонов от Асоциацията за работа от разстояние.

По думите му големите фирми са наясно с ползите от гъвкавите форми на работа. Човек да може да работи дистанционно - от къщи или да е в движение.

"Лаптопът на практика е работното място. Спестява се време, от наеми за работни помещения и т.н. Зависи от сферата, разбира се. Между 15 и 18% от хората работят по този начин. Повече работодатели трябва да разберат ползата, която имат.", добави още Веселин Спиридонов.