Очаквам лихвите да започнат да падат навсякъде и след известно колебание в следващите месец-два да почнат да падат доста по-бързо, отколкото в момента. Това каза министърът на финансите Симеон Дянков в отговор на въпроси на студенти, след като изнесе публична лекция в УНСС „Световната икономическа криза, а сега накъде”.

Убеден съм, защото гледам другите държави и там това се получава вече, защото виждаме външния ни политически и финансов риск колко е паднал, което пък дава възможност на нашите банки да вземат по-евтин от преди ресурс, каза министърът.

Дянков посочи, че падането на лихвите зависи и от политиката на самите банки – „те ако не са много убедени какво става, както е в момента, те могат дори и навън да получават по-евтини заеми, ние ще изчакаме известно време, ще стоим на тези пари, което в България е факт – има свръхликвидност, банките имат много повече пари, отколкото им трябват в момента, но те си ги държат и изчакват да видят накъде ще отиде пазарът. Това е световен феномен – цялата банкова система на света е свръхликвидна, има много повече пари, отколкото им трябват на банките, те могат да ги инвестират, но не искат, седят си на тия пари, изчакват да видят къде ще се раздвижи нещо, заяви Дянков.

По думите му – в момента Източна Азия се „раздвижва”. И ако гледате как отиват световните банкови потоци, те сега отиват към Източна Азия, част към Латинска Америка, защото пазарите работят добре. В Източна Европа има известно раздвижване, но не масово – всеки изчаква другия дали ще има положителни новини, които са стабилни и в целия регион и в самата страна, посочи министърът.

В интервю за DarikFinance  вчера финансист номер едно разкри, че самият той инвестира в Азия.

Колко е голям пазарът, дали има политически риск и какви са данъците са трите определящи неща за инвеститорите, посочи още министърът пред студентите. Фокус