Лошото качество на тока ще сваля цените за абонатите, обявиха категорично от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Още през юли регулаторът може да намали приходите на електроразпределителните дружества, ако през миналата година те са прекъсвали тока на клиентите си по-често, отколкото се допуска в договорите им. Така още в средата на година сметките на абонатите в райони с лошо електрозахранване може да се понижат. Междувременно от комисията съобщиха, че от първи март  ще поскъпне водата в София Област, Ямбол и Пазарджик.

С над 13 процента поскъпва водата за абонатите на ВиК Пазарджик от началото на март. В Ямбол хората ще плащат с 8 на сто повече за услугата. С между 3 и 10 процента ще се увеличат сметките за вода на клиентите на ВиК София  в градовете и селата в област София, обясни председателят на комисията Ангел Семерджиев. „Стана ясно, че увеличенията са минимални и те покриват единствено и само повишението на цената на електроенергията", коментира той.

ВиК дружествата трябва да намалят загубите си по мрежата, като увеличат инвестициите си и подобрят измерването и отчитането на водата, заяви Семерджиев и допълни, че подкрепят концесионирането на фирмите. „Разбира се, че подкрепям идеята за концесиониране, защото това е доказан метод за увеличаване на инвестициите в дадена мрежа", обясни председателят на ДКЕВР.

Всяка година комисията ще прави анализ доколко компаниите, които доставят ток в страната -  ЧЕЗ, EVN и Е.ОН изпълняват изискванията за качество на услугата.  Ако се окаже, че продават на абонатите си лошо електрозахранване, регулаторът ще отнема от приходите им. Да, ще сваля приходите на компанията и оттам крайните цени, допълни Семерджиев.

Абонатите може да усетят намаление в цените на тока още тази година, ако комисията приключи навреме с анализа за работата на трите фирми през 2009-а година, обясни Ангел Семерджиев.