Пенсиите за трудов стаж и възраст са преизчислени от 1 януари. Това коментира министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова.

Не са преизчислени, социалните пенсии, които се определят по правилата и законите в държавата, допълни министърът. Масларова и вицепремиерът за усвояване на средствата от еврофондовете Меглена Плугчиева откриха семинар на тема "Разкриване и борба с измамите в регион Вале Д'Оста, Италия, и България".

500 000 души няма да получат преизчисление на пенсиите. Това са социалните пенсии, които не произтичат от трудова дейност, т.е. за инвалидност, старост, на военно-инвалиди и т. н.

2,8 млрд. лв. са договорени по оперативните програми към 10 март. Това каза вицепремиерът Меглена Плугчиева. По думите й, България трябва да отговорно прилага необходимите контролни механизми и стриктно да спазва поставените изисквания.

„Цялото ни общество се учи в последните месеци. Ние изживяваме много болезнено критиките на Европейската комисия от миналата година. Редно е да използваме добрия, ако щете и лошия опит, които другите преди нас са натрупали”, коментира вицепремиерът. Плугчиева допълни, че пропуските се наказват сериозно, затова трябва да се стремим да ги избягваме.