Ирландската петролна и газова компания Петроселтик Интернешънъл (Petroceltic International Plc) съобщи, че е отправила оферта за покупка на британската Мелроуз Рисорсиз (Melrose Resources Plc), като предлага $ 259.74 млн. за контролиращ пакет в дружеството. Чрез тази стъпка ирландското дружество показва намерение да подсили операциите си в Северна Африка, Средиземноморието и Черно море. Информацията е на агенция Ройтерс.

В замяна на дяловете си в Melrose Resources акционерите в нея ще получат по 17.6 акции на Petroceltic International, което е с 6% повече от цената, на която затвориха акциите на ирландското дружество в борсовата сесия в четвъртък. В добавка на това акционерите ще получат и специален дивидент от 4.7% от стойността на една акция.

След сключване на сделката Петроселтик ще държи 54% от капитала на новата компания, а акционерите на Мерлоуз ще държат останалите 46%. Така сформираният конгломерат ще контролира области, в които са установени залежи от енергийни ресурси, изчислявани на 84 млн. барела петролен еквивалент.

Мерлоуз Рисорсиз е сред компаниите, които развиват бизнес в България. Притежава разрешителни за развиване на дейност на три обекта: в Калиакра, в Каравна и в Галата. В началото на този месец дружеството получи 6-годишна концесия за добив на природен газ от находище "Каварна Изток", което се намира в континенталния шелф на Черно море и е с площ от 3.97 кв. км. 

Освен в България, Мерлоуз разработва енергийни залежи в Египет, Румъния, Турция и Франция.