Най-големият мобилен оператор в България ще придобие Blizoo, съобщават от Telekom Austria Group.

Това е поредната сделка на "Мобилтел" за увеличаване на пазарния дял след придобиването на "Мегалан" и "Спектър Нет". Вчера стана ясно, че компанията е подписала и споразумение за сътрудничество с "Макс Телеком".

Цената на сделката за Blizoo не е оповестена. От "Мобилтел" отчитат, че кабелният оператор е водеща компания в сектора на фиксираните услуги в България с близо 373 хил. клиенти, приходи за 2014 г. в размер приблизително 47 млн. евро и оперативна печалба от 19 млн. евро.

Сделката за придобиването на Blizoo ще се финансира със съществуващи парични потоци на Telekom Austria Group - австрийския собственик на "Мобилтел".

"Придобиването на Blizoo е още една стъпка към това да развием допълнително изпълнения с предизвикателства български пазар. Ние, заедно с Мтел, виждаме огромен потенциал в силно растящия пазар на фиксирани услуги, което в крайна сметка ще е ползотворно за българските клиенти," коментира Алехандро Платер, главен изпълнителен директор на Telekom Austria Group, който ще заеме поста от 1 август 2015 година.

“Тази сделка открива широка гама от възможности за Мтел и засилва нашето портфолио от фиксирани услуги. Очакваме от властите положително решение за придобиването, тъй като тази сделка ще спомогне за развитието на пазара и за по-големи инвестиции в българската икономика,“ заявява Танасис Кацирубас, главен изпълнителен директор на "Мобилтел".

По данни на Telekom Austria Group - Blizoo има дял от 8% на пазара на фиксиран интернет и 11% на пазара на телевизионни услуги, като мрежата ѝ достига теоретично до 1.3 млн. домакинства.

Финализирането на придобиването се очаква през четвъртото тримесечие на 2015 година. Сделката подлежи на разрешение от съответните регулаторни органи.