Към 30 юни задълженията на НЕК са 2.9 млрд. лева и прогнозата за следващия регулаторен период от началото на юли тази година до края на юни догодина, под влиянието на сегашните решения на регулатора, се очаква тази дупка да нарасне с още поне 900 млн. лева. Това оповести министърът на енергетиката Васил Щонов, цитиран от Агенция „Фокус”.

Според него много лесно може да се изчисли от къде идва тази разлика. „Тъй като регулираният пазар се свива като обем, бизнесите, които са на високо, средно и ниско напрежение минават към свободният пазар”, обясни Щонов.

Той подчерта, че през последната година, вместо да се подходи към структуриране на начин, от който да се излезе от тази ситуация, и в управлението на дружествата, които са към БЕХ, и в регулатора, се е работило на парче - непоследователни политики, а голяма част от ценовите решения не се приемат от бизнеса.

Толкова големи са задълженията на НЕК към дружествата и съответно на дружествата едно към друго е, че те спират да плащат”, заяви Щонов и допълни, че решения, които не се приемат от цялата индустрия и които не представляват баланс между интересите на всички участници, са неработещи.