Шотландското правителство отхвърли твърденията, че страната ще бъде извадена от Европейския съюз ако гласува за независимостта си от Великобритания.

 

Вчера испанският външен министър Хосе Маргало заяви, че независима Шотландия ще трябва да премине през същите процедури като другите страни, кандидатстващи за членство в ЕС. Позицията на Испания е, че членството на Шотландия в ЕС няма как да бъде гарантирано, пише Bloomberg.

 

Полуавтономното правителство в Единбург води кампания за независимост от Великобритания, като позицията му е, че при такова развитие на ситуацията страната трябва автоматично да бъде приета в ЕС.

 

"Шотландия е част от територията на Европейския съюз и хората в Шотландия са граждани на ЕС - няма разпоредба за тези обстоятелства, която да се промени при независимост", каза говорителят на правителството. "Шотландия ще има точно същите права и международни договорни задължения като останалата част от Обединеното кралство".

 

Британският министър-председател Дейвид Камерън и шотландският първи министър Алекс Салмънд се споразумяха този месец да се проведе референдум за независимост, насрочен за 2014 г. Анкетите сред избирателите показват, че в момента привържениците на независимостта са едва една трета от шотландците.

 

В Испания обаче шотландският казус има силен отзвук. За разлика от Шотландците, жителите на Каталония масово искат независимост от централната власт в Мадрид и всеки опит за разделение на друга европейска държава поражда силно притеснение в испанското правителство.