150 ветеринари от Ловеч, Плевен, Велико Търново и Габрово се събраха на мирен протест пред ветеринарномедицинската служба в Ловеч. Те носиха сини лентички с надпис „Протест”, присъстваха и елементи от полицейските протести - минерална вода, кафе и цигари.

Исканията ни не са свързани само със забавените плащания за вече извършени ваксинации и профилактични прегледи, заяви д-р Ивайло Йотов,  лидер на регионалния ветеринарномедицински съюз в Ловеч и шеф на местната служба. Според него, много по-сериозен е проблемът с липсата на биопродукти за  извършване на подписаните договорености с държавата.

В момента няма гаранция за кравето мляко от млечни дойни крави в голяма част на територията на България, защото не е направено изследването за туберкулоза, което е записано по имунопрофилактичната програма. Ловешките ветеринари недоволстват и от факта, че набързо е била закрита лабораторията, на която й предстояла акредитация. Сега с лични средства те карат пробите за изследвания до Велико Търново.

Липсва визия за развитие на сектора, смятат ветеринарните специалисти от Ловеч, Плевен, Велико Търново и Габрово. Те настояват пред Националната ветеринарномедицинска служба и Министерството на земеделието и храните за ясни правила в бранша, за доставяне на консумативи и биопродукти, за да изпълняват задълженията си. И не на последно място искат заплащане за извършените дейности. Досега са изплатени едва 25 процента от дължимите суми за извършена дейност.

Ветеринарите са категорични, че ще продължат протестните действия. Те очакват резултати от предстоящите срещи в земеделското министерство през септември.