Няма предрешаване по отношение на това кой ще строи седми блок на АЕЦ "Козлодуй", а правителството ще определи дали да има конкурс за избор на изпълнител, заяви пред журналисти премиерът Пламен Орешарски по време на участието си в Срещата на върха на страните от Централна и Източна Европа и Китай, която се провежда в Букурещ.

Премиерът посочи, че този проект е в предварителен стадий и му предстои дълъг път. Не е ясно обаче какво ще се случи с готовия вече руски реактор, който трябваше да бъде част от АЕЦ "Белене".

"И това е приемственост в политиките, макар че тази приемственост в случая не е много добро наследството - един объркан казус, за който сме в арбитраж, но ще се опитаме да излезем някак от тази ситуация", каза премиерът.

Той съобщи, че се обсъжда възможността за изграждане на трети мост над Дунав, между градовете Никопол и Турну Мъгуреле.

Има идеен проект и ще се търси публично-частно партньорство за реализирането му, допълни Орешарски.

По думите му проектът не е много евтин и е излишен лукс да се харчат бюджетни пари. "Ще се опитаме да заинтересуваме китайските компании за някоя от магистралите ни, респективно "Черно море", а също и други инфраструктурни съоръжения - тунел под Петрохан, тунел под Шипка, да видим ще излезе ли нещо. Не бързам", каза Орешарски.