Ски сезонът на Витоша ще бъде открит в събота, съобщи земеделският министър Мирослав Найденов след заседанието на правителството, на което беше приета наредбата, регламентираща цените за наем на ски пистите.

По думите му в петък ще бъде сключен договор с концесионера „ Витоша ски" и още в събота столичани ще могат да карат ски. Темата е била обсъдена и по време на днешната среща с представители на коалиция „За да остане природа в България".

Те са поставили въпроса за детските лифтове, тъй като има конфликт между хората, които са ги инсталирали и големия концесионер. Найденов увери, че проблемът ще бъде разрешен. „Ние искаме децата по никакъв начин да не бъдат възпрепятствани да се учат и да практикуват този спорт", каза министърът.

По време на срещата еколозите са поставили и въпроса с исканата от Изпълнителната агенция по горите промяна на предназначението на морени и пасища и използването им като ски писти.

Министър Найденов обясни, че е поискал среща, на която изпълнителната агенция да аргументира искането за тази промяна. Ако основанията на еколозите са обективни, промяната ще бъде отменена, посочи Найденов. Той отрече твърдението, че заради исканата промяна вчера е бил уволнен Георги Котарев, началник на отдела, отговарящ за разпореждането с горските територии в агенцията по горите. Котарев е бил освободен заради несправяне с ръководството на отдела.