Пациентите, чакащи за лечение, ще бъдат подреждани в специален електронен регистър, за да не се пререждат. Това предвижда нова идея на здравния министър д-р Петър Москов, която трябва да бъде реализирана до април. Тя се отнася само до пациентите, чиито заболявания ще са в допълнителния пакет на Здравната каса, заради което или ще си плащат за своето лечение или ще чакат до два месеца за него, съобщава Дарик. 

С електронния регистър те ще могат от компютъра си вкъщи да наблюдават своя ред на лечение и по този начин ще могат да бъдат спокойни, че никой няма да ги пререди. Регистърът ще се обновява и поддържа от Здравната каса.

Според ресорния министър д-р Петър Москов пациентите, които ще чакат за своето лечение, има вероятност да бъдат прередени.

„Едно от сериозните притеснения беше, че там, където за заболявания и състояния, свързани с допълнителния пакет, има нужда от формиране на листа на чакащите за до два месеца, както е записано в закона, има вероятност не заради времето, в което пациентът се е запасил, не заради сложността на състоянието, а заради други причини - контакти, плащания и т.н. Затова подготвяме електронен регистър, който е национален, правото на избор на пациента ще бъде защитено. Избирате си еди коя си болница, където искате след месец и половина вашето заболяване да бъде третирано оперативно или терапевтично. Вие сте упражнили правото си на избор, влизате в този регистър с дата и час, в които е насрочен вашият прием в болницата"

Регистърът ще се поддържа от Националната здравноосигурителна каса и ще бъде публичен, стана ясно още от думите на Москов.

„Не публичен като имена, но вашият номер вътре е публичен и ясен, той е уникален и няма никаква опасност поради финансови или други причини вашето насрочено лечение да бъде променено", допълни той.

Според министъра регистърът ще бъде част от мерките, заложени в новия Национален рамков договор, и трябва да бъде факт до месец април.