За увеличаването на размера на фонд "Пенсии" ще отговаря в парламентарния контрол финансовият министър Симеон Дянков. Питането е на депутатите от левицата Драгомир Стойнев и Емилия Масларова.

Според последните на намерения на правителството осигуровките за пенсия ще се увеличат с 1,8%. Симеон Дянков вече заяви, че това няма да помогне за попълване на дефицита в Националния осигурителен институт и се очаква през 2011 година да има недостиг от 36 млн. лв.

Това беше и един от основните аргумента на кабинета "Борисов" да поискат прехвърляне на парите от личните сметки в професионалните пенсионни фондове към Националния осигурителен институт (НОИ).

Срещу решението се обявиха работодателските организации. Остро реагираха и от парламентарната опозиция, а "Синята коалиция", които принципно подкрепят правителството, се дистанцираха и заявиха, че прехвърлянето на средствата от частните пенсионни фондове към НОИ е противоконституционно.

В парламентарния контрол ще участват още седем министъра. Сред тях екоминистъра Нона Караджова ще говори за балите с отпадъци на теритирията на Столична община, а транспортният министър Александър Цветков ще отговаря за сигурността на вагоните на БДЖ.