Пазарът на труда може да се раздвижи през октомври, прогнозира пред Дарик Светлозар Петров, управител на един от най-големите интернет сайтове за търсене на работа. Септември започва с малък оптимизъм, но все още нищо по-осезателно не се е случило.

Според Петров вече се наблюдава търсене на повече хора в IT сектора, който бе сравнително слабо засегнат от кризата. Наемат се служители и за call-центровете, които имат нови проекти.

В момента човек може да си намери работа и в магазин. Но надеждите за октомври са свързани с раздвижване на трудовия пазар вече и в индустрията – посочва той.

Относно началните заплати при постъпване на работа, те съществено варират според секторите. По думите на Светлозар Петров в сферата на информационните технологии начинаещ специалист може да получи до 1000 лева. При продавачите началната заплата е около 400 лева.

Преди кризата човек, загубил работата си, обикновено е намирал нова за месец или два, обяснява Светлозар Петров. С напредването на кризата този период стана 3 – 4 – 6 месеца, при това активно търсене”.