Обобщен коментар на трагедията в Хасковска област прави "Преса". Решението за национален траур е на правителството, което изразява дълбоката си съпричастност с мъката на близките на загиналите. Всички държавни институции свалят националното знаме в тяхна памет. ГЕРБ дарява 1 млн. лв. на пострадалите от държавната си субсидия.

"Марица скъса дига, 100 евакуирани в Свиленград", информира на първа страница за случилото се "24 часа" . През нощта и вчера сутринта 90 души от свиленградския кв. Гебран са евакуирани с лодки и БТР, след като нивото на Марица надхвърли 4 м и тя "влезе" в къщите. В бедстващите райони се намират еврокомисар Кристалина Георгиева, държавният глава Росен Плевнелиев, вицепремиерът Цветан Цветанов и военният министър - Аню Ангелов. В 23 свиленградски села няма питейна вода, защото помпите са се наводнили. Населението се снабдява от водоноските на военните. "Трябва да се знае кой е собственик на язовирите и кой ги експлоатира. След анализ може да се наложи някои да се пресушават, а на други да се прекратяват концесионните договори", каза върховният главнокомандващ Росен Плевнелиев. "Това, което видях, е, че има пълна мобилизация за справяне с последствията от бедствието. Експертите, които водя, също бяха впечатлени. Европа ще помага. Описвайте всички щети", препоръча комисар Георгиева. При бързо топене на снеговете ще бъде обявена национална криза, за да се източат веднага язовирите, съобщи екоминистърът Нона Караджова.

"Труд" цитира българския еврокомисар Георгиева: "Най-лошото предстои". Проверка показва, че 52 от язовирите са потенциално опасни при преминаване на високите пролетни води, тъй като стените на съоръженията са изградени над населени места и съществува заплаха за населението им. Водоемите в Пазарджишко попадат на територията на Източнобеломорската басейнова дирекция. Според нейния директор Атанаска Тунтова предстои обсъждане на риска от наводнения по поречията на големите реки от региона - Марица и Тунджа. Планът за предотвратяване на наводненията ще се изготвя чак до 2015 г., когато трябва да бъде единен план за цялата страна. Като отговор на демонстрираната "безстопанственост" правителството реши кой ще контролира всички язовири в България. Досега повече от 10 години - и при три управления - министерствата не можаха да се разберат помежду си за това. Министърът на икономиката и енергетиката чрез подчиненото на НЕК предприятие "Язовири и каскади" ще осъществява цялостния контрол по техническото състояние и безопасност на язовирите и микроязовирите, независимо от собственика им. Промяната ще стане в Закона за водите, и то скоростно - до 10 дни ще мине през Министерския съвет, а до месец се очаква да се гласува и в парламента.

За "Телеграф" зам.-ръководителят на Асоциацията по мелиорации Георги Георгиев е сигурен, че при всеки сериозен дъжд ще има проблеми с язовирите, защото в България водната инфраструктура е изоставена от 20 години и такива неща непрекъснато ще се случват, докато е в такова състояние. Основният изпускател на "Панчарево" също е повреден", твърди експертът.

Водещата новина на "Дума" заявява: "Скриха акта за собственост на язовир "Иваново". Този акт за собственост вече не може да бъде видян от журналисти. Заради започналото следствие документът няма как да бъде пратен на медиите, информира вчера заместник-кметът на Харманли Минка Русева. Така на практика достъпът до документа, който най-добре би дал отговор за това кой е отговорен за трагедията, е невъзможен. Още през 2010 г. в отговор на писмо на кмета на Харманли - Михаил Лисков - е направена проверка в Областната дирекция "Земеделие" и става ясно, че язовирът е актуван като собственост на Министерството на отбраната. Документация по темата не попречи на военното министерство и на Аню Ангелов още в първия ден на трагедията да припишат цялата вина на община Харманли и да твърдят, че те не са собственик на язовира.

Просветното министерство обяви ваканция до края на седмицата, предвид сложната и непредвидима метеорологична обстановка, оповестява заповедта на министър Игнатов "24 часа". Ежедневникът коментира и огромния интерес към бригадите в САЩ - с 50% повече от същия период на миналата година. Очаква се броят на заминаващите да е 8000-9000 души това лято. Негово Превъзходителство Джеймс Уорлик лично ще връчи днес паспортите с издадените визи на първите пет български студенти.

Класа

"Световната банка ни препоръча повече инвестиции в науката", информира "Класа". За последните 10 години износът на България е нараснал и вече представлява около 60% от БВП, но едва 3 % от него са високотехнологични продукти. Да се инвестира повече и по-ефективно в научноизследователски дейности. Те са основен фактор за укрепване на икономиката и за отключване на потенциала за интелигентен растеж. Това препоръча вчера вицепрезидентът на Световната банка (СБ ) Джанамитра Деван.

След като през цялата изминала година промишлеността се радваше на годишен растеж, декември донесе и първия спад в сектора, съобщава "Класа". По данни на НСИ през последния месец на годината индустрията отчита 0.6 на сто спад спрямо година по-рано. Влошаването на показателя според експертите се дължи основно на добивната промишленост, която отбелязва 20.4 на сто спад, както и преработващия сектор с 3% намаление.

Дума

"Ще финансират вузовете по нов начин", изяснява "Дума". Бюджетът на висшите училища ще се предлага от ректорите чрез проект за тригодишен период и след одобряването му, вузът ще сключва договор с министерството за отпускането на своя бюджет. Такъв нов програмно-проектен принцип за финансиране на висшите училища се обмисля в МОМН, съобщи министър Сергей Игнатов по време на представяне на доклад на Световната банка за постигане на интелигентен растеж у нас чрез наука и иновации. Всеки ректор ще представя програма за 3 години и ще сключва договор с МОМН за субсидия според усреднения брой студенти от всички специалности.

24 часа

Студът пълни болниците с инсулти, констатира "24 часа". Мръзнем ли - кръвното скача, а това е един от механизмите за получаване на исхемичен мозъчен инсулт, подчертава доц. Красимир Генов, началник на клиниката по неврология към ВМА. В Правителствена болница предстои проверка на всички чернодробни и бъбречни трансплантации - от 2007 до 2010г. Родители на деца, починали след присаждане на черен дроб в тази болница, ще сезират прокуратурата за нарушения, които според тях, са довели до смъртта на малките. Във Варна е извършена уникална операция на тазобедрена става, която е първата индивидуално проектирана. Този вид имплант е подходящ за млади и физически активни хора.

От КРИБ предупреждават: "Задава се нова газова криза, спешно преговаряйте", отразява апела на конфедерацията "24 часа". От най-голямата работодателска организация у нас посочват, че са обезпокоени от лавина от сигнали - миналата седмица - за нарушение на договорните отношения с "Булгаргаз" и преносното дружество "Булгартрансгаз". Това било съпроводено с недопустими заплахи по телефона. Според КРИБ сигналите показват, че страната ни е изправена отново пред заплахата от газова криза. От конфедерацията поставят отново дискутираните преди 3 г. въпроси - какво става с изграждането на междусистемните връзки със съседните страни, какво е наличното количество газ в Чирен и докъде стигна превръщането на находището в Галата във второ газохранилище? "Няма да има проблеми със заявените количества за България и другите европейски държави", увери министърът на енергетиката на Руската федерация Сергей Шматко. Той се срещна в Москва с вицепремиера Симеон Дянков и с българския си колега Трайчо Трайков.

Преса

15% ръст на инфарктите, умират все повече млади хора, алармират кардиолозите, пише "Преса". "При температура от минус 15-20 градуса е напълно логично да имаме повече пациенти, защото тогава се получава спазъм на артериите, придружен с повишено тромбообразуване", обяснява доц. Иво Петров, национален консултант и ръководител на отделението по инвазивна кардиология в болница "Токуда".

Монитор

Д-р Димитър Димитров, директор на "Св. Анна", анализира пред "Монитор", че за първи път тази година болниците са без дългове, а клиниките правят чудеса от героизъм, за да лекуват и съпътстващите заболявания. Това е в резултат на прогнозните тримесечни бюджети, за които Управителният съвет на касата и Българският лекарски съюз дават възможност, при доказана необходимост, да се прехвърлят 10% от средствата от това за следващото тримесечие. Така вече не се налага пациентите да бъдат връщани. В малките общински болници преструктурирането върви трудно, защото се опитват да лекуват неща, които не могат, и това е остатък от миналото. Да се държат такива болници с претенции, но без покритие, е чисто безхаберие и безотговорност", е убеждението на д-р Димитров.

Труд

Сини и червени поотделно разкритикуваха начина, по който властта се справя с бедствията, пише "Труд". Соцлидерът и бивш премиер Сергей Станишев нарече действията на управляващите "пожарни". Станишев каза, че институциите си "прехвърляли топката на отговорността". Според него случилото се показало, че закриването на Министерството на извънредните ситуации е било управленска грешка и било взето конюнктурно. Станишев припомни, че мотивите да се създаде такова ведомство са били свързани с наводненията през 2005 г. Структурите на БСП ще се включат в дарителските акции за подпомагане на пострадалите от стихията в с. Бисер, обяви още Станишев. "Преминаването на "Бедствия и аварии" към МВР беше стъпка в лоша посока", заяви пък лидерът на СДС Мартин Димитров. Според него Цветан Цветанов очевидно не се справя. Според СДС пряко отговорни за язовирите трябва да са областните управители. В интервю за изданието министър Мирослав Найденов излага своето виждане за състоянието на язовирите: "Кметове само печелят от язовирите, няма грижа за съоръженията и трябва да се сложи край на практиката, заради няколко кг риба - да се изживява национален траур".

Стандарт

За "Стандарт" министър Найденов, който трети ден е в района на Харманли и Свиленград, казва: "Марица превърна Тракия в пустиня. Природата е срещу нас - застудява и вали сняг. Храна има, търсим покрив и рамо от Брюксел".

Сега

"ЕК порицава България и хвали Румъния за битката срещу корупцията", съобщава "Сега". Заради скандалите между МВР и съда, както и липсата на присъди срещу мафиотски босове, страната ни може да остане единствена в ЕС под унизителния механизъм за наблюдение над правосъдието и вътрешния ред. "България няма да е доволна от докладите", казват от Брюксел. Налице е голяма крачка назад, защото за първи път, откакто е на власт правителството на Бойко Борисов, ЕК не забелязва "политическа воля" за борба с организираната престъпност и корупцията на високо равнище. Лошата оценка на ЕК ще позволи на Холандия да потвърди отказа си да пусне България в Шенгенската зона.

Главни виновници за негативния образ на страната ни са МВР и Висшият съдебен съвет (ВСС). Европейските експерти са смаяни от словесната война между МВР и ВСС, която води до още по-голяма непрозрачност на съдебната система и не помага за борбата с престъпността. Общият извод, който се повтаря от доклад в доклад (вече десет), е, че в България "няма убедителни резултати", т.е. осъдителни присъди за мафиотски босове и корумпирани висши политици. Освен това "във всички случаи, свързани с измама на средства от ЕС, внесени в съда през 2011 г., наказателната отговорност се заменя с административни глоби по искане на прокуратурата". ЕК е разочарована, че България не обръща внимание на препоръките й. /БТА