10.30 ч. българско време

Еврото продължава загубите си срещу долара, швейцарския франк и паунда втори пореден ден заради коментара на Юрген Старк от Европейската централна банка /ЕЦБ/, че Европейският съюз няма намерение да предлага спасителна помощ на Гърция.

В ранната европейска търговия двойката EUR/USD се котираше на 1.4303 в Лондон. С напредването на сесията единната валута, обаче, отчете леко възстановяване до 1.4338.

Доларът се възползва от преднината си и отчете и лек ръст спрямо йената.

С влизането на Европа петролът остава стабилен над $ 81 за барел. На електронната борса в Ню Йорк лекият американски суров петрол слабо поевтинява до $ 81.47 за барел, докато в Лондон сортът брент поскъпва до $ 81.66 за барел.

 

9.20 ч. българско време

На стоковите борси петролът продължава да стои около 14-месечен връх след отчетения спад на запасите в САЩ и заради студеното време в Китай, Европа и в Северна Америка.

СТУД

Студът в Северното полукълбо повиши потреблението на енергия.

Температурите на североизток в САЩ, където се консумира около четири пети от горивото за отопление, се прогнозира, че ще останат под нормите до средата на януари, според Националната метеорологична служба. Арктическият въздух от Канада навлиза на юг, като източната половина на САЩ е изправена пред най-студената зима от 1982 г.

В северната част на Китай пък се очакват арктически студове с температури под -32 градуса. В южните части на азиатската държава също ще бъде необичайно студено с температури от 6 до 8 градуса.

не по-добро е положението и в Европа. Във Франция бе обявена оранжева степен на тревога заради студената вълна и снеговалежите в 18 от 96 департамента. Това е третата степен по четири степенна скала. Най-високата е четвъртата, червената степен. Синоптиците прогнозират до -10 градуса в Лотарингия и до -5-8 градуса в Североизточна Франция.

Във Великобритания се очаква, че и днес ще продължат снеговалежите, които ще нарушат, както стана и вчера, трафика на летищата в Лондон, Лийдс, Ливърпул, Глазгоу и Единбург. От няколко дни под дълбока снежна покривка са и Шотландия, Уелс и региони в северната част на Англия. Декември беше най-студеният месец във Великобритания от 1995 г. досега.

ЗАПАСИТЕ

Според данните на Американския петролен институт запасите от суров петрол в края на миналата седмица са се понижили с 2.27 млн. барела. Днес се очакват и официалните стойности на енергийното министерство в САЩ, като прогнозите са за спад с 1 млн. барела до общо 326 млн. барела.

Има известна неяснота за това, какво може да се очаква при запасите от горива. Според Петролния институт, запасите от гориво за отопление и от дизел са се увеличили с 962 000, а от министерството се очаква днес да съобщи спад с 1.85 млн. барела.

Преди влизането на европейските пазари на електронната борса в Ню Йорк лекият американски петрол се търгува за $ 81.83 за барел, а в Лондон нефтът сорт брент се котира при $ 80.43 за барел.

На валутните пазари доларът върна над един цент към еврото още снощи, като в азиатската сесия търговията се успокои, а EUR/USD се котираше в рейнджа 1.4290/1.4375. Тази сутрин двойката се търгува около $ 1.43 за € 1.

Новината, че министърът на финансите на Япония Хирохиса Фуджи вероятно ще се оттегли от поста си по здравословни причини имаше слаб ефект върху борсите.

На пресконференция в Токио японският премиер Юкио Хатояма заяви, че би искал Хирохиса Фуджи да продължи да върши работата си в кабинета.

Фуджи предложи вчера да подаде оставка по здравословни причини. От 28 декември 77-годишният министър е в болница заради прекомерно високо кръвно налягане.

Министърът на финансите е и един от най-уважаваните и опитни лидери на управляващата Демократическа партия в Страната на изгряващото слънце.

Според анализатори обаче, участниците в търговията чакат основно петъчните данни за заетостта в САЩ, които могат да бъдат от клочово значение за бъдещите движения на долара.

Днес ще бъдат оповестени и данните на Institute for Supply Management’s за непроизводствения сектор в САЩ за декември, като прогнозите са за увеличение до 50.5 пункта от ноемврийските 48.7 пункта.