Тенденцията да се губят по-малко работни места ще се запази и страната ни ще достигне дъното по отношение на заетостта и малко ще се отлепи от него през настоящата година. Тази прогноза направи в предаването „Кой говори" по Дарик икономистът от Института за пазарна икономика Петър Ганев. По думите му, ако са загубени над 500 000 работни места досега, едва ли през настоящата година ще се създадат и 10 на сто от тях, но някакво създаване на работни места ще има. Според него по отношение на безработицата ще има ръст, защото когато се появят малко работни места, хората, които са изгубили работата си преди години, обезкуражени са и не търсят работа, нищо чудно да се активизират и да започнат да търсят, а това търсене няма как да бъде посрещнато от пазара на труда. Така че можем да имаме ръст на заетостта и безработицата в някакъв момент, каза той.

„Това като че ли малко се разбира. Говори се за запазване на работни места. Ние вече няма какво да пазим, трябва да създаваме, а създаването минава през бизнес средата инвестициите, през това да няма корупция, да нямаш 50 глоби, да обикаляш администрации. Създаването на работно място е инвестицията, предприемачът да открие работно място, да започне дейност", каза Ганев.

От своя страна изпълнителният председател на Българската стопанска камара Божидар Данев изтъкна, че кризата у нас има две ясни проявления – загубата на работни места, оттам безработицата и липсата на инвестиции. „Приказките, че България е данъчен рай, да, но не се допълва, че бизнесклиматът е деформиран", каза Данев. Той изтъкна, че има срив от 40 на сто на инвестициите и загуба на 510 000 работни места, като се отчетат и самоосигуряващите се и увеличение на заплащането с 35-40 на сто. „Виждате диспропорции, които започват да клатят устойчивостта на българската система. Да не говоря за намаляване задълженията на държавата и увеличаване задълженията на бизнеса. Няма такава държава в света, където задълженията на държавата да са по-малки от задълженията на бизнеса. Това е само в България", каза Данев.

През последните дванадесет месеца са изгубени 20 000 работни места, при 250 000 в пика на кризата, каза Георги Ангелов от Отворено общество.

Към края на 2011 година задълженията на нефинансовите предприятия са в размер на общо 163 млрд. лв., от които 66 на сто е междуфирмената задлъжнялост, 3 на сто за задължения за заплати и към данъчната система, а останалите са дълговете към финансови институции. Това е структурата на задълженията на предприятията, каза той. Данев изтъкна още, че 49 на сто от бизнеса в страната има нула заети, тоест останал е само собственикът., 112 000 самонаети лица вече не са самонаети. 398 000 души са освободените от работа.

Въпросът за заетостта и безработицата отваря въпроса за кадрите у нас, напомни икономистът Георги Ангелов. Той обясни, че безработицата сред хората с начално и без образование е 60-70 процента, а при онези, които са завършили университет, е 10 пъти по-малка. Друг основен проблем е връзката между ВУЗ-овете и бизнеса. „Ако на пазара на труда се търсят ИТ-специалисти, а ти произвеждаш счетоводители, няма как едното да се свърже с другото", коментира той. По думите на Божидар Данев същественото е да се създават качествени и устойчиви работни места, а не какви да е. Погледнато в тази насока според него у нас има хаотична и неясна политика.

Петър Ганев е категоричен, че криза у нас няма, а по-скоро става въпрос за липса на растеж и адекватно възстановяване. Според него страната ни ще стигне дъното на заетостта и вероятно ще започне да се оттласква от него, а всички показатели ще са по-добре през настоящата година в сравнение с 2012-а. Въпреки това те пак ще бъдат на много лоши нива, но би трябвало да са на по-поносими равнища, каза той.

Целия разговор с Божидар Данев, Петър Ганев и Георги Ангелов можете да чуете в Radio.DarikNews.bg