Изпълнителният директор на най-големият в света търговец на облигации PIMCO - Мохамед Ел-Ериан каза, че Португалия ще се нуждае от втори спасителен пакет. Това се налага тъй като предишният пакет от € 78 млрд. се оказа недостатъчен да покрие щетите за държавата от кризата в еврозоната.

За съжаление нещата ще се развият по този начин, каза Ел-Ериан пред германския вестник Spiegel. Това ще направи финансовите пазари нервни, защото те са разтревожени за участието на частния сектор в тези операции. 

Германският финансов министър Волфганг Шойбле настоява, че Гърция е уникален случай и че няма да има повече "пострижки" за банките, застрахователите или пенсионните фондове, които държат държавни облигации на страни от еврозоната.

В същото време обаче, институциите в Европейския съюз нарушиха своите обещания толкова много пъти по време на гръцката сага, че пазарите вече са недоверчиви. Дори Норвегия започна да показва разочарование. Страната вече е продала половината от испанските облигации, които държеше.

Норвегия бе против сделката за дълга между Гърция и частните й кредитори, посочвайки, че европейските институции не понасят загуби. Много важно е да се създаде доверие на пазарите. А за да има такова, трябва да има правила, които се спазват, каза още шефът на PIMCO.