Близо половината от откраднатите коли у нас се връщат срещу откуп на собствениците. Стойността му достига до 30 от цената на автомобила. Това разказа опитен автокрадец пред bTV.

Едва 1 минута е нужна на крадеца да задигне автомобил, каза той. В бранша бил от 15 години, излежал 3 присъди и пак се върнал в занаята.

„Хората предпочитат да дадат 30% от цената на изчезналата кола и да си я получат, вместо да си купят нова”, поясни рецидивистът. Негови „колеги” от автомафията с прякори Лъвицата, Шумахера, Пери, Софиянеца, Китаеца и Таратора били регистрирани и задържани многократно, но продължавали да се препитават по същия начин.

В последните няколко години фаровете на джипове били страстта на автоапашите. Те работели по поръчка според заявките на клиентите на черния пазар.

Неотдавна посетители на мероприятия в „Арена Армеец” се оплакаха, че на излизане от залата намират скъпите си автомобили „ослепели” на паркинга. Същото се случва и с други авточасти на други места, които умело се свалят само за минути и заминават по предназначение според списъка на автокрадците.

В последно време хит станали поскъпналите винетки. Отмъквали ги за секунди, като изрязвали заедно с тях част от предните стъкла.