Поморие се готви да заприлича на Дубай като изгради изкуствени острови с атракциони в морето подобно на тези в емирствата. Бизнесмени от Катар, Абу Даби, Китай и Южна Корея дори вече оглеждали района и са обсъждали възможностите за това строителство.

 

„Има много благоприятна възможност да бъдат изградени изкуствени острови край Поморие, тъй като южният плаж е плитък. На около 250-300 метра той все още едва е набрал 5-метровата дълбочина. Така че не е проблем с бетонови конструкции да се насипе вътре скална маса”, обяснява архитектът от Поморие Камен Шипков, цитиран от „Монитор”.

От години той лансира идеята за изграждане на изкуствени острови край града. Арх. Шипков предлага изграждането на комплекс от три острова в морето, свързани със сушата чрез 260-метров мост.

Два от тях ще са малки с водни атракциони ­ единият ще бъде с аквапарк, делфинариум, басейни и евентуално аквариум, а вторият – с казино, което ще е изкушение за богатите туристи. Третият и най-голям остров ще предлага хотелска база с луксозни 5 до 7-звездни хотели със спа комплекси. Възможно е изграждането на 20-30 етажен хотел, като арх. Шипков посочва за пример подобен хотел, изграден върху море на входа на пристанището в Барселона.

Островният комплекс ще предлага всички екстри и атракции, съпътстващи едно луксозно туристическо място. Изграждането на изкуствен остров ще означава да отпадне необходимостта стоянките на рибарските лодки да бъдат преместени в друг залив. По проект на новата част от Поморие ще има пристан за яхти, като според предварителни изчисления мястото ще е достатъчно, за да акостират до 700 яхти.

Арх. Шипков смята, че изпълнението на проекта е във възможностите и на български инвеститори.