България пласира дълг в български лева на вътрешния пазар при доходност, сходна с тази на еврооблигациите, емитирани от Унгария, Румъния, Хърватия и Турция. Това затвърждава добрите ни икономически показатели от месец април, съобщават от Министерство на финансите.

Аукционът се е провел вчера, като на него са предложени държавни ценни книжа (ДЦК) с оригинален матуритет от 3 години и 6 месеца, пусната в обращение на 22 декември 2010 година. Общата стойност на заявените поръчки е възлязла на близо 88 млн. лв., като коефициентът на покритие  достигна 1.75.

Одобреното от министерството количество ДЦК за записване е 50 млн. лв., с което общият обем на емисията в обращение достигна 175 млн. лева.

Параметрите на емисията засилват ролята й на бенчмаркова облигация в средносрочната част на дълговата крива и подпомагат увеличаването на нейната ликвидност на вторичен пазар, коментират от финансовото министерство.
 
Постигнатата среднопретеглена годишна доходност на аукциона е 3.54%, като спредът спрямо германски федерални бундове със сходен матуритет е около 1.70 процентни пункта.

Стойността на спреда между доходността на българските и германските ДЦК показва, че в постигната на аукциона доходност не е инкорпорирана премия за валутен риск.

В условията на нестабилност на европейските дългови пазари, стойността на показателя 5Y CDS на България, който отчита оценката на международните пазари за риска от неплатежоспособност на емитента, се запазва от месец април 2011 г. на нива около 200 базисни точки.

Запазването на бюджетна дисциплина и положителното изпълнение на приходите през последните два месеца доведе до свиване на рисковата премия на страната и ревизиране на перспективата към повишаване на кредитния рейтинг на България от водещи международни агенции за кредитен рейтинг. Министерство на финансите  запазва поведението си на предвидим участник на пазара на вътрешен държавен дълг и ще продължи усилията си за провеждане на прозрачна емисионна политика с цел развитие на пазара и налагането на бенчмарковите ДЦК като инвестиционна алтернатива с оптимално съотношение доходност/риск.