Приключи още една негативна седмица на Българската фондова борса. Макар сесия в петък за затвори с ръст за индикаторите, това не помогна да бъдат изтрити загубите от началото на седмицата.

SOFIX -2.05% до 363.09 пункта

BG-40 -0.57% до 105.40 пункта

BGTR30 -1.39% до 38.51 пункта

BGREIT +0.29% до 277.71 пункта

Най-много поевтиняха книжата на Еврохолд България – с 11.68% до средните 0.76 лв. Акциите на дружеството бяха най-търгуваните през тази седмица. След като се разбра, че то е застраховало две проблемни емисии облигации, дяловете на Еврохолд България бяха подложени на разпродажби.

Двуцифрен спад отчетоха и книжата на Евро инс. Пазарната оценка на застрахователното дружество падна с 10.70%, а средната цена бе 1.30 лв. На индексите натежаха и дяловете на Доверие обединен холдинг, при които спадът бе с 9%, както и тези на Каолин, които са надолу с над 8 на сто.

На различни територии приключи седмицата за лотовете на инфраструктурните компании. Спад от 7.69% отчетоха акциите на Трейс груп холд, а тези на Мостстрой загубиха 6.54% от стойността си. Ръст от 2% пък записаха книжата на Холдинг пътища.

Разнопосочни бяха настроенията и при финансовите институции. С над 2% поевтиняха лотовете на Първа инвестиционна банка и Централна кооперативна банка. На другия п полюс са акциите на Корпоративна търговска банка, които прибавиха 1.77%, а тези на  Българо-американска кредитна банка пък се повишиха с 0.12 на сто.

Със спад приключи седмицата и за книжата на Билборд, Химимпорт, Неохим, Спарки Елтос, Монбат, Софарма и други.

Най-много поскъпнаха книжата на Петрол. Пазарната капитализация на дистрибутора на горива се увеличи с 16.14%, а средната цена достигна 2.97 лв. С близо 8% пък се повиши стойността на дяловете на Албена.

В редиците на печелившите са още акциите на Зърнени храни България, М+С хидравлик, Енемона, Булгартабак холдинг, Оргахим и други.

* Не е препоръка за вземане на инвестиционно решение!